Великобританія хоче завадити російському мільярдеру придбати газові родовища в Північному морі

3 Березня 2015, 16:15

Уряд Великобританії планує заблокувати купівлю газових родовищ в Північному морі компанією, підконтрольною російському мільярдерові Міхаілу Фрідману. Про це повідомляє видання Financial Times.

Згідно з повідомленням, міністр енергетики Великобританії Ед Дейві заявив, що збирається заблокувати продаж німецькою групою RWE газових родовищ компанії LetterOne, яка зареєстрована у Люксембургу та контролюється групою російських олігархів на чолі з Міхаілом Фрідманом.

Відповідні заяви британського уряду пояснюють стурбованістю через те, що будь-які майбутні західні санкції проти Росії можуть перервати видобуток, а саме з цих родовищ надходить 5% газу, який отримує Британія.

Незважаючи на те, що LetterOne сформувала угоду про купівлю таким чином, щоб убезпечити процес видобутку від наслідків санкцій, міністра енергетики Великобританії це не переконало.

За даними Financial Times, Дейві намагатиметься змусити росіян відмовитися бізнесу, який вони нещодавно купили в RWE. В свою чергу російська компанія погрожує оскаржити рішення британського уряду в суді.

Зокрема, сам Фрідман згадує випадок з іранською компанією Rhum, якій, незважаючи на санкції проти Ірану 2010 року, дозволили працювати в Північному морі. Крім того, російський мільярдер стверджує, що позитивне рішення щодо його компанії може привабити інших інвесторів з РФ.

На думку видання, випадок з російською компанією не варто порівнювати з ситуацією яка склалася навколо іранської Rhum, адже іранці займалися видобутком в Північному морі задовго до впровадження санкцій. LetterOne навпаки – планує розпочати роботу в період загострення стосунків між Заходом та РФ. Крім того, рішення щодо санкцій обговорюватиме не лише Британія, а й 27 її партнерів по ЄС та США, і ці перемовини можуть віднести на задній план стратегічні проблеми Лондона.

Financial Times наголошує, що наразі західні уряди не поспішають розширювати торговельні зв'язки з Росією, намагаючись уникнути невиправданих ризиків.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон закликав Європу дати зрозуміти Росії, що їй загрожують економічні і фінансові наслідки на «довгі роки», якщо Кремль продовжить дестабілізацію України.