Затримання політиків після Майдану: Добкін, Єфремов та мери-сепаратисти

17 Лютого 2015, 09:22

14 лютого стало відомо про затримання екс-лідера фракції "Партії регіонів" Олександра Єфремова. Політика підозрюють за ч.2 ст.364 та ч.2 ст.366 Кримінального Кодексу – "зловживання службовим становищем за обтяжуючих обставин" та "службове підроблення". Ввечері 16 лютого Печерський районний суд Києва обрав колишньому народному депутату Олександру Єфремову запобіжний захід у вигляді арешту з можливістю виплати застави у розмірі 3,6 млн грн.

Справи проти Кернеса та Добкіна

22 лютого, у день втечі Віктора Януковича з України, Юрій Луценко зі сцени майдану заявив, що СБУ відкрила кримінальні провадження проти мера Харкова Геннадія Кернеса та тоді ще голови Харківської ОДА Михайла Добкіна. Офіційного підтвердження цієї заяви не сталося.

10 березня стало відомо, що Добкіна викликали до ГПУ на допит, затримали та відправили до СІЗО. Добкіну було вручено повідомлення про підозру в скоєнні злочину передбаченого ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність України).Вже 11 березня Добкіна відпустили під домашній арешт. 20 березня Апеляційний суд Києва залишив екс-голову ОДА під домашнім арештом.

30 серпня стало відомо, що справу проти Добкіна закрито.

"Ми досліджували висловлювання Михайла Добкіна. Експертиза дала висновок, що в його діях немає закликів до повалення державного ладу і суверенітету. Тому ми прийняли таке рішення відповідно до чинного законодавства", – заявив 10 вересня генпрокурор Віталій Ярема. 

Кернесу у березні інкримінували вчинення злочинів за ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2 ст. 127 (катування) та ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством) Кримінального кодексу України. За наявності таких підозр до затримання справа не дійшла і міського голову відправили під частковий домашній арешт.

28 квітня на Кернеса вчинили замах та тяжко поранили. 30 липня стало відомо, що провадження проти Кернеса зупинили «у зв’язку з тяжкою зворобою підозрюваного». 8 серпня, після повернення до України з лікування в Ізраїлі, Кернесу поновили домашній арешт, проте до суду справа досі не дійшла.

16 лютого новопризначений генпрокурор Віктор Шокін заявив, що «справу Кернеса буде доведено  до кінця, як би там не було», не уточнивши йдеться про замах на мера чи про епізоди, де він проходить як підозрюваний.

Арешт Нелі Штепи

Екс-мер Слов’янська Неля Штепа стала першою затриманою особою серед політиків після зміни влади в Україні у лютому 2014 року, анексії Криму та розвитку початку війни на сході України.

У квітні, коли бойовики захопили приміщення міськради Словянська, Штепа обурювалася, що населенню масово роздають зброю, а пізніше закликала Путіна захистити Словянськ. Зрештою, 30 квітня Штепа нібито склала повноваження.

11 липня, через 6 днів після звільнення міста українськими військами, стало відомо, що Штепу затримали та етапують до Харкова. Їй оголосили про підозру за ст. 110 Кримінального кодексу (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), а 13 липня суд обрав Штепі запобіжний захід – два місяці тримання під вартою. Пізніше арешт тричі продовжували, востаннє до 14 квітня. Розгляд справи по суті почнуть 23 лютого.

Затримання мерів Стаханова та Дебальцевого

29 липня у розпал бойових дій в Луганській області на відпочинку у курортному Бердянську бійці батальйону «Шахтарськ» затримали мера Стаханова Юрія Борисова.

Наступного дня у прес-службі МВС повідомили, що проти Борисова відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст. 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, вчинені особою, яка є представником влади) Кримінального кодексу. Йшлося, що Борисов нібито брав участь в організації «сепаратистського референдуму» на Луганщині. Водночас, повідомили, що мер співпрацює зі слідством.

30 липня суд призначив Борисову арешт на два місяці, проте чи продовжили утримання Борисова під вартою у жовтні не повідомлялося.

 

23 січня підрозділи МВС та СБУ затримали мера Дебальцевого Володимира Проценка. За повідомленням міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, Проценко переховувався від правоохоронців з липня 2014 року.

"Раніше його дружина заявила, що він викрадений невідомими особами, і за її заявою було порушено кримінальне провадження за ст.146 КК України. Однак правоохоронним органам було відомо, що безпосередньо він організовував проведення референдуму про створення ДНР, брав участь у створенні так званої Дебальцевської народної дружини, організовував блок-пости сепаратистів", – написав Аваков.

Цього разу жодних повідомлень про обрання судом запобіжного заходу не послідувало. Наразі про долю Проценка не повідомляли

Несанкціоноване затримання майбутнього депутата Сажка

8 липня повідомили про затримання міського голови Курахового Сергія Сажка. Раніше повідомили, що Сажка нібито викрали терористи, однак згодом виявилося, що мера затримали бійці «Правого сектора» за підозрою у співпраці з бойовиками.

Вже 9 липня Сажка відпустили, офіційні органи жодних обвинувачень проти нього не висували.

На дострокових виборах до парламенту 26 жовтня 2014 року Сажко обрався народним депутатом як самовисуванець по округу №59 у Донецькій області