У Харкові Кернес і Балута воюють за подальшу долю Лєніна

25 Листопада 2014, 14:28

Після знесення пам’ятника совєцкому вождю Владіміру Лєніну у Харкові точиться справжня війна за його подальшу долю між мером міста Генадієм Кернесом і головою ОДА Ігорем Балутою. Так 28 вересня активісти повалили скульптуру Лєніна з постаменту на площі Свободи у Харкові

.

Тоді голова Харківської ОДА Балута підписав розпорядження про знесення пам'ятника, а кримінальну справу, відкриту за фактом знищення пам'ятника, закрили.

Водночас, мер міста Геннадій Кернес заявив, що відновить зруйнований пам'ятник.

«Городяни це не підтримують. Хто це зробив – хай розбираються правоохоронні органи. Наше завдання – відновити цей пам'ятник», – сказав він.

Вже наступного дня у Харкові сталися сутички біля знесеного постаменту, біля порожнього постаменту почали збиратися незгодні з демонтажем.

Згодом активісти Харкова встановили біля постаменту хрест і розмістили поруч стенд з фотографіями земляків, загиблих у зоні АТО. Пізніше залишився тільки Хрест.

Проте Кернес не відступив.

22 жовтня Харківська міськрада звернулася з позовом до голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Балути та облдержадміністрації. У позові міськрада просила визнати незаконним і скасувати розпорядження голови ОДА, яким було дозволено демонтаж пам'ятник Лєніну на площі Свободи в Харкові.

24 жовтня Харківський окружний адміністративний суд відхилив клопотання Харківської міськради про призупинення дії розпорядження № 517 Балути.

19 листопада Харківський апеляційний адміністративний суд 19 листопада залишив без задоволення апеляційну скаргу щодо зносу пам'ятника.

Але 25 листопада Харківський окружний адміністративний суд визнав протиправним розпорядження голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Балути про демонтаж пам'ятника Леніну на пл. Свободи. 

"Голова порушив Закон України "Про місцеве самоврядування". Перш ніж видавати таке розпорядження, необхідно було повідомити міську раду як представника власника пам'ятки. Голова обладміністрації перевищив свої повноваження щодо демонтажу пам'ятника Лєніну", – заявив Прокоп'єв.

Примітно, що повалення пам’ятників Лєніну на Харківщині проходить не так динамічно, як в інших областях, зокрема цього року на Харківщині не стало 15 пам’ятників вождю, тоді як на Дніпропетровщині – близько 40, на Одещині – 26, проте на Запоріжжі – 12.

Так у березні у селі Покотилівка Харківської області повалили бюст Лєніну, у Царедарівці, Миколаївці,  Мар'ївці Лозівського району Харківської області знесли три пам'ятника Лєніну та один Щорсу. Найбільше знесли лєнінів на Харківщині осінню – 9.

За даними Вікіпедії, у самому Харкові наразі ще збереглися близько 50 пам’ятників Лєніну – найбільше на території заводів й інститутів. Також постаменти розташовані на території депо, дитячого садка.

У Харківськвій області розтшовані ще 89 пам’ятників.

Тим часом у Дніпропетровську «тримається» близько 30 Іллічів, а в області – близько 80, в Запорізькій області – 103.