Продан каже, що ціна південноафриканського вугілля є об’єктивною

10 Листопада 2014, 19:50

Ціна південноафриканського вугілля є об'єктивною, контракт незабаром буде оприлюднено. Про це заявив журналістам міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан після допиту в Генеральній прокуратурі України.

"Йде дослідження деякої ситуації, пов'язаної з придбанням вугілля", – заявив Продан.

За його словами, сам він у цій справі має статус свідка.

Продан наголосив, що співвідношення ціни і якості закуповуваного вугілля в ПАР на сьогоднішній день залишається оптимальним.

"Ціна цього вугілля об'єктивна. Якщо виникають сумніви, то можна перевірити… Скоро буде опублікований договір, і ви зможете побачити його умови", – заявив Продан.

За його словами, в Україну завезено 250 тисяч тонн вугілля.

"Зараз це вугілля розвантажується з останнього корабля, надходить на електростанції і станції починають накопичувати вугілля", – сказав Продан.

Варто зазначити, що допит тривав близько чотирьох годин – з 15:00 по 18:55.

Міністр не відповів на запитання, чи є ця справа політично мотивованою, але спрогнозував, що ГПУ продовжить допити представників Міненерго.

"Думаю, що будуть запрошені представники Міненерго для дачі пояснень", – повідомив Продан.

Нагадаємо, Продан проходить свідком у кримінальному провадженні про закупівлю Україною вугілля в Південно-Африканській Республіці.

Раніше кандидат у нардепи Мустафа Найєм заявив, що на підконтрольні "ДНР" і "ЛНР" шахти Україна виділила понад 2,8 млрд грн з бюджету.

Разом з тим, у вересні міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявив, що Україна уклала договори щодо постачання вугілля з Росії. Також у ЗМІ повідомили, що прозорість іншої схеми постачання вугілля з Південно-Африканської Республіки викликала сумнів у президента Петра Порошенка.

Як відомо, до кінця жовтня 2014 року повинно було надійти по морю 250 тис. т південноафриканського вугілля, в листопаді Україна повинна отримати 240-250 тис. тонн південноафриканського вугілля. Загалом Україна в ПАР закупила 1 млн тонн вугілля.