В Росії стипендії першокурсників пропонують віддати кримським вишам

17 Жовтня 2014, 12:51

Російських першокурсників можуть позбавити академічних стипендій в першому семестрі та закордонних стажувань, а провідні університети – частини коштів. Відповідні положення містяться в матеріалах Мінфіну РФ з питань оптимізації та підвищення ефективності бюджетних витрат.

Зекономлені гроші планується витратити на кримські виші та форум «Таврида», в рамках проекту президента Владіміра Путіна «5/100», за яким до 2020-го року не менше п'яти російських вишів мають увійти до сотні найкращих.

Загалом Мінфін РФ запропонував три варіанти оптимізації держпрограми «Розвиток освіти на 2013-2020 роки».

Найбільш радикальний припускає скорочення витрат за цією програмою на 10% протягом трьох років, або на 42,4 млрд руб. вже в 2015 році.

Також запропонований сценарій, який містить перерозподіл коштів всередині держпрограми без скорочень, в документах Мінфіну він значиться як «плановий сценарій». Третій варіант передбачає зростання витрат на 10%.

Основна пропозиція, яка міститься в перших двох сценаріях, – перегляд фінансування на президентський проект «5/100». Він був запущений травневим указом президента і припускає, що до 2020 року не менше п'яти російських вузів увійдуть до списку 100 кращих вузів світу.

За «плановим сценарієм» на ньому передбачається заощадити 17,5 млрд руб., За умови 10-відсоткового скорочення витрат – 44,7 млрд руб. за три роки, причому цільову кількість вузів пропонується скоротити до трьох.

Інша пропозиція – скасування академічних стипендій до першої проміжної атестації тим, хто навчається за програмами бакалаврату та спеціалітету.

Економія за цією статтею на 2015-2017 роки може скласти до 8,5 млрд руб. Варіант скорочення на 10% має на увазі також урізання витрат на ряд бюджетних інвестицій, призупинення фінансування закордонних стажувань студентів за програмою «Глобальна освіта» і скорочення ФЦП «Російська мова».

Одночасно чиновники готуються збільшити витрати на освіту в Криму – йдеться про фінансування Кримського та Севастопольського університетів, а також Керченського морського технологічного університету. Додаткові гроші може отримати і міжнародний дитячий центр «Артек».

Крім того, окремим рядком в «плановому сценарії» прописані видатки на «заходи в рамках реалізації державної молодіжної політики, включаючи проведення Всеросійського форуму «Таврида» (Крим)».