Каспаров: Визначити реальний рейтинг Путіна майже неможливо

2 Жовтня 2014, 11:20

У сучасній Росії не варто говорити про репрезентативність соціологічних опитувань, оскільки вся система та пропагандистська машина підконтрольні одній людині – Владіміру Путіну. Про це заявив російський опозиціонер та екс-чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров під час інтерв'ю американським журналістам.

"Говорити про популярність диктатора, якому підконтрольна пропагандистська машина і виборчі дільниці в країні, трохи наївно. Так, він дійсно доволі популярний, але його реальний рейтинг виміряти майже неможливо, бо нормальна процедура опитування передбачає дзвінки від незнайомих людей пересічним росіянам з питанням "Що ви думаєте про Владіміра Путіна?" у атмосфері Росії, де досі жива пам'ять про часи Радянського Союзу, а люди розуміють, що КДБ у гіршій своїй подобі при владі. Не заперечуючи, що Путін дійсно популярний, я б не говорив про 80 чи 85%", – сказав політик.

Каспаров, переконаний, що більшість громадян Росії є пасивними спостерігачами дій влади. 

"Тиждень тому ми бачили велику антивоєнну демонстрацію в Москві. Там було щонайменше 35 тис. людей за найскромнішими оцінками, а дехто каже про 60-70 тис. Це велика цифра для демонстрації проти політики Владіміра Путіна на вулицях Москви, де учасники розуміють усю небезпеку. А кілька тижнів тому відбувалися проплачені пропутінські виступи. За офіційними оцінками, там було близько 17 тис. А якщо дивитися на реальну демонстрацію, може 5-6 тис. Там немає того ентузіазму. Є пасивна, мовчазна більшість", – зазначив опозиціонер.

На думку Каспарова, багато росіян дійсно підтримали анексію Крима, але змінять позицію, коли відчують дієвість санкцій проти РФ.

"Багато людей задоволені приєднанням Криму – це як масаж власного его. Однак ціна Криму стане зрозумілою, коли люди побачать вплив санкцій, погіршення російської економіки, стагнацію, відплив капіталу. Одного дня все це почне проявлятися разом. Як колись казали в Радянському Союзі, врешті холодильник важливіший за телевізор", – завершив він.

Нагадаємо, у березні за результатами опитування російського "Левада-Центру", 88% росіян підтримували анексію Криму Росією.