Міністр оборони та начальник Генштабу відмовилися “відкрито” говорити про Іловайський котел

1 Жовтня 2014, 16:47

Міністр оборони України Валерій Гелетей та начальник генштабу ЗСУ Віктор Муженко залишили засідання Тимчасової слідчої комісії з розслідування подій щодо "котла" під Іловайськом через відмову давати відповідь на запитання у відкритому режимі.

У коментарі журналістам Гелетей пояснив, що на засіданні ТСК він очікував, що з членами комісії, з експертами спокійно обговорять питання, зокрема такі, що мають гриф таємності.

“Коли глава комісії починає по тим відповідям, які ми надавали, задавати питання, для широкого загалу, то це неприємні речі, тому що за кожним абзацом, за кожним реченням стоїть, можливо, і життя людей, і їм може загрожувати звичайна небезпека. Саме тому у питаннях таких бойових дій, таких операцій не може даватись оцінка політиками””, – сказав Гелетей.

Нагадаємо, раніше Гелетей заявив, що доповіді про Іловайський котел тимчасова парламентська комісія має слухати в закритому режимі, оскільки більшість інформації є таємною. 

Як відомо, наприкінці серпня в Іловайську бійці АТО потрапили в оточення бойовиків і російських військових. Обстріл і взяття в полон українських військовослужбовців і бійців добровольчих батальйонів тривали більше тижня.

У Міноборони України заявили про засекречування повної інформації щодо ситуації в Іловайську, пообіцявши оприлюднити її пізніше.

4 вересня на закритому засіданні Верховної Ради створили тимчасову слідчу комісію з розслідування обставин загибелі і захоплення в полон бійців АТО.

Крім того, Генпрокуратура розпочала розслідування щодо дій керівництва Міністерства оборони та Генерального штабу під час операції поблизу Іловайська.

Тим часом, командир батальйону спецпризначення "Донбас" Семен Семенченко заявив, що загальні втрати українських військових під Іловайськом складають більше тисячі осіб.