Міноборони хоче таємного розслідування подій в Іловайську

1 Жовтня 2014, 15:46

Міністр оборони України Валерій Гелетей наполягає, аби доповіді щодо "котла" в Іловайську тимчасова парламентська комісія слухала у закритому режимі, оскільки більшість інформації є таємною. Про це очільник Міноборони заявив на початку роботи комісії, яку очолює народний депутат Андрій Сенченко.

“Усе те, що зараз робиться, це політичне шоу. Всі ті речі, які у нас у папках, має обговорювати вузьке коло людей. В іншому разі Путін буде радіти, коли дізнається, чому його війська зупинили під Іловайськом і він не дійшов, скажімо там, до Харкова чи Дніпропетровська… Давати політичну оцінку військовим діям на фронті – це неправильно”, – заявив Гелетей.

Між тим, під час засідання Сенченко намагався дізнатися у Гелетея, чому Міноборони на запит ТСК поставило гриф “для службового користування” на списки загиблих під Іловайськом і на списки нагороджених під час цієї операції.

Коментуючи заяву Гелетея, Сенченко сказав: “Те, що намагаєтесь зробити ви зараз, це спроба блокувати слідчу комісію”.

“Ніколи звіти слідчої комісії не обговорювались на закритих засіданнях парламенту. Тому зв'язувати нас по руках грифом “секретно” не треба”, – заявив Сенченко.

На це Гелетей відповів: “Усе, що стосується Іловайська, ви не почуєте зараз, а почуєте у відповідному форматі”.

Також Гелетей запропонував Сенченку звернутися до Генеральної прокуратури та СБУ, щоб отримати відповідь, чи порушує він закон, пропонуючи давати відповіді на запитання ТСК в закритому режимі, за відсутності преси та осіб, які не мають відповідних допусків.

Як відомо, наприкінці серпня в Іловайську бійці АТО потрапили в оточення бойовиків і російських військових. Обстріл і взяття в полон українських військовослужбовців і бійців добровольчих батальйонів тривали більше тижня.

У Міноборони України заявили про засекречування повної інформації щодо ситуації в Іловайську, пообіцявши оприлюднити її пізніше.

4 вересня на закритому засіданні Верховної Ради створили тимчасову слідчу комісію з розслідування обставин загибелі і захоплення в полон бійців АТО.

Крім того, Генпрокуратура розпочала розслідування щодо дій керівництва Міністерства оборони та Генерального штабу під час операції поблизу Іловайська.

Тим часом, командир батальйону спецпризначення "Донбас" Семен Семенченко заявив, що загальні втрати українських військових під Іловайськом складають більше тисячі осіб.