Події 26 серпня: У Мінську відбулися переговори чотирьох президентів і представників ЄС, російські вертольоти обстріляли українських прикордонників

27 Серпня 2014, 00:08

За добу знищили майже 250 терористів. Минулої доби сили антитерористичної операції ліквідували 247 бойовиків та значну кількість техніки терористів. Про це повідомили на сторінці прес-центру АТО у мережі Facebook.

"За минулу добу втрати противника складають 247 осіб, два танки, вісім бойових броньованих машин, дві установки БМ 21 "Град", чотири автомобілі та одна гармата", – йдеться у повідомленні.

Окрім того, повідомили, що сили АТО проводять зачистку в населеному пункті Родакове.

"Збройні Сили України у взаємодії зі спецпідрозділами МВС та Національної гвардії виконують завдання з пошуку, роззброєння, а у разі вчинення опору, знищення незаконних збройних формувань та диверсійних розвідувальних груп противника в населеному пункті Родакове", – додали у тексті.

"Українські піхотинці проводять пошуково-ударні дії в напрямку Комісарівка-Алчевськ", – зазначили у повідомленні.

У Донецьку через обстріли загинули троє мирних мешканців. Ніч на 26 серпня минула вкрай неспокійно, особливо для жителів Петровського та Київського районів Донецька. Про це повідомили у прес-службі міської ради.

«Внаслідок бойових дій в Петровському районі були повністю знищені житлові будинки № 14 і 16, а також господарські приміщення на вул. Курортній, пошкоджений будинок № 30 на вул. Лейтенанта Ніколенка та приміщення цеху завантаження і розвантаження вугілля шахти Трудовської. Обстрілу зазнали також вулиці Гладковського, Вуглегірська, Радищева та Кіровоградська», – йдеться у повідомленні.

За даними міськради, внаслідок обстрілу загинули три мирних жителі Донецька.

Російські вертольоти обстріляли українських прикордонників. Уперше з початку бойових дій на Донбасі російські бойові вертольоти Мі-24 обстріляли українських військових. Про це під час брифінгу повідомив речник Інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко.

"Українських прикордонників вперше обстріляли некерованими реактивними снарядами два бойові вертольоти Мі-24 РФ", – сказав він.

Лисенко повідомив, що у результаті цього обстрілу загинули четверо прикордонників, троє поранені. 

Вибори до парламенту на сході України відбудуться. Позачергові вибори до Верховної Ради відбудуться у східних областях України. Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив голова ЦВК Михайло Охендовський.

"Що стосується Донецької та Луганської областей, то вибори там, безумовно, будуть організовані. Головними завданнями в цьому контексті є обрання народних депутатів України в усіх створених в цих регіонах одномандатних округах (21 в Донецькій області та 11 – у Луганській), а також забезпечення безпеки голосування на максимально можливій кількості виборчих дільниць ", – заявив Охендовський.

Він також відзначив, що для обрання депутатів, необхідно переглянути межі виборчих округів та їх центрів. Важливо, щоб у кожному окрузі було хоча б кілька ділянок, де можна провести голосування.

"Чинний закон можливості перегляду меж виборчих округів передбачає", – пояснив голова ЦВК. 

У Мінську відбулися переговори президентів України, Росії, Білорусі, Казахстану та представника ЄС. У Мінську відбулася зустріч президентів України Петра Порошенка, Росії – Владіміра Путіна, Білорусі – Аляксандра Лукашенки, Казахстану – Нурсултана Назарбаєва та Високого представника ЄС з питань закордонних справ та політики безпеки Кетрін Ештон. Про це у Twitter повідомила офiцiйний представник Ештон Майя Косьянчич.

Порошенко закликав Білорусь, Казахстан та РФ підтримати його мирний план. Президент України Петро Порошенко закликав Росію, Білорусію і Казахстан підтримати його мирний план з врегулювання ситуації в Донбасі. Відповідну заяву він зробив під час зустрічі високого рівня Україна-ЄС-Євразійська трійка, яка відбулася 26 серпня у Мінську.

"Я переконаний, що цей план і на сьогоднішній день є актуальним, і єдино можливим інструментом припинення кровопролиття та забезпечення постконфліктній реконструкції Донбасу. У зв'язку з цим я закликаю всіх учасників сьогоднішньої зустрічі розглянути, і по можливості прийняти цей план в якості основи для врегулювання ситуації в Донбасі ", – сказав Порошенко.

Президент запевнив присутніх у тому, що основною його метою є досягнення миру і спокою в східних регіонах України з урахуванням інтересів жителів цих областей. 

"Я це гарантую – повинні і будуть враховані", – сказав він. 

Він також відзначив важливість встановлення контролю на українських кордонах а також звернувся із закликом до невідкладного звільнення всіх заручників. 

Окрім того Порошенко заявляє про готовність до обговорення різних варіантів мирного врегулювання ситуації на сході України. 

"Готовий обговорювати різні варіанти виходу з ситуації, які забезпечать стратегію виходу ситуації в мирне русло", – сказав президент. 

Крім того, Порошенко заявив, що основна умова миру на Донбасі – контроль за російським кордоном.

«Визначальною умовою стабілізації (ситуації) на сході України є встановлення ефективного контролю за російсько-українським кордоном як ключовим елементом суверенітету і незалежності країни», – сказав Порошенко.

За його словами, необхідно зробити все, щоб зупинити поставки техніки і озброєння бойовикам.

«На наше глибоке переконання, ефективний контроль кордону можливий тільки за умови залучення ОБСЄ, зокрема, безперешкодного допуску спеціальної моніторингової місії і наглядової місії ОБСЄ для моніторингу і верифікації ситуації», – наголосив президент.

Крім того, Порошенко закликав невідкладно звільнити всіх полонених і заручників, зокрема тих громадян України, які перебувають за її межами.

Тим часом, на міжбанку гривня обвалилася до 14,30 за долар. Як повідомляє "ІнтерБізнесКонсалтинг", на міжбанківському валютному ринку України торги по долару відкрилися котируваннями 13,5-13,9, до 12:00 ціни зросли 13,9-14,1. До закриття торгів цінові рівні досягли максимуму 13,95-14,3.

Рублевий ринок відкрився котируваннями 0,3736-0,3847, до 12:00 ціни піднялися 0,384-0,3899. До закриття торгів ціни досягли верху 0,3845-0,3904. У Росії курс долар-рубль знизився, а фіксинг СЕЛТ за результатами торгів становив 36,1415.

На міжнародному валютному ринку ціни на валютну пару євро-долар змінювалися в діапазоні 1,318-1,321. Ринок євро-гривня відкрився наступними індикативними котируваннями – 17,828-18,359, до 12:00 ціни пішли вгору 18,3365-18,604.

До закриття торгів цінові показники по євро-гривня досягли рівня 18,402-18,868.

У РНБО пояснили, що російські десантники не є полоненими, бо Україна ні з ким не воює. Російські десантники, захоплені в 20-ти кілометрах від кордону з Росією, не можуть вважатися полоненими, оскільки Україна офіційно ні з ким не воює. Про це повідомив речник РНБО Андрій Лисенко.

"Оскільки Україна не знаходиться офіційно в стані війни з жодною країною світу, то всі хто затриманий на території України – військовий чи цивільний – не є полоненим, а є затриманим за незаконний перетин державного кордону з Росією та за володіння зброєю", – сказав він.

"Тобто вони не є військовополоненими, а знаходяться у наших правоохоронців і дають свідчення", – додав він.

У Санкт-Петербурзі з’ясовують, де і за яких обставин були поранені 100 військовослужбовців РФ. Члену Ради при президенті Росії з розвитку громадянського суспільства і прав людини і голові «Солдатських матерів Санкт-Петербурга» Еллі Поляковій стало відомо про доправлення великої кількості поранених військовослужбовців до Санкт-Петербурга. Про це вона повідомила в телефонній розмові з «Дождем».

«Прийшов борт з дуже великою кількістю поранених у військово-медичну академію», – розповіла вона. Мова йде про Військово-медичну академію імені Кірова в Санкт-Петербурзі.

За інформацією Полякової, на борту було близько сотні поранених військовослужбовців. Де і за яких обставин вони дістали поранення, їй зараз невідомо. Вона перевіряє цю інформацію.

Раніше стало відомо, що Полякова та інший член Ради Сергій Кривенко направили запит у Слідчий комітет з проханням провести розслідування обставин загибелі контрактників 18-ої мотострілкової бригади (в/ч 27777), уродженців Дагестану. За офіційною версією, вони загинули на полігоні в Ростовській області 9 і 11 серпня. Як пояснила Полякова, двотижнева затримка з направленням запиту слідчим була пов'язана з необхідністю перевірити ще раз інформацію.

За час бойових дій на Сході України загинуло 2249 осіб. ООН повідомляє, що за час бойових дій на Донбасі загинули 2249 осіб. Про це організація написала на своїй сторінці в соцмережі.

Управління ООН з координації гуманітарних питань повідомляє, що кількість жертв і постраждалих від збройного протистояння на сході України неухильно зростає. Станом на 19 серпня в Україні загинуло 2249 осіб (не менше 23 дітей) та отримали поранення 6033 людини (близько 38 дітей).

"Через пошкодження інфраструктури 18 серпня в Донецьку зупинена подача води. Водопостачання Луганська перервано вже понад 20 днів. Не менше 20 лікарень в Донбасі не працюють, ще 17 – зруйновано або серйозно пошкоджено. Відчувається гостра нестача лікарів та медперсоналу. У Луганську відзначається високий ризик спалаху інфекційних захворювань", – йдеться у повідомленні.

Також ввечері стало відомо, що в Мінську відбулася двостороння зустріч Порошенка й Путіна. Про це повідомляє адміністрація президента України в Twitter.

Як повідомила уповноважений президента з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, переговори у форматі ЄС-Україна – "Євразійська трійка" за закритими дверима тривали майже чотири години. Потім президенти чотирьох країн і керівництво ЄС продовжили розмову без делегацій.

Тим часом, у ЗМІ з'явилася інформація про те, що наступний раунд переговорів між Порошенком і Путіним відбудеться 28 серпня в Анкарі.

 

 

 

 

 

Позначки: