Економіст: Відтік грошей з України припиняється

12 Липня 2014, 19:50

"Зі зрівноваженням рахунку поточних операцій відплив валюти з України не завершився. Повалення режиму спричинилося до того, що екс-можновладці почали масово виводити гроші за кордон для убезпечення їх від конфіскації. Окрім $32 млрд, які, за даними різних медіа, Янукович готівкою вивіз у Росію, з України різними шляхами виводилися мільярди доларів. По-перше, за січень – березень громадяни купили в банків на $1,8 млрд більше, ніж продали. Очевидно, частину цієї суми контрабандою вивезено за кордон і на українську економіку вона не працюватиме. Але тенденція вже змінилася, оскільки у квітні – травні українці збували фінустановам більше валюти, ніж придбавали. По-друге, за п’ять місяців цього року ще півтора мільярда доларів залишило банківську систему іншими шляхами, не пов’язаними з попитом населення", – зазначив експерт, додавши, що ця тенденція пішла на спад, адже у травні втрати валюти за цим каналом не перевищили $200 млн.

"По-третє, внаслідок депозитної паніки за січень – травень вкладники винесли з українських банків 45 млрд грн і валюти на $5,6 млрд. Звичайно, гривнева складова цих сум залишилася в Україні, бо за кордоном вона нікому не потрібна, і згодом повернеться в банки або на споживчий ринок, стимулюючи народне господарство. А от частина колишніх валютних депозитів, мабуть, уже перебуває поза межами нашої держави. Так чи так, але й ця тенденція розвернулася в червні: за результатами місяця Нацбанк зафіксував невеликий приріст депозитів фізичних осіб (основа депозитної бази) на 0,4%. По-четверте, суттєвий відплив валюти відбувався у формі прямих іноземних інвестицій за кордон, очевидно, фіктивних (див. «Ознаки стабілізації»). За п’ять місяців 2014 року сальдо ПІІ (різниця між вкладеннями з України за кордон та із-за кордону в Україну) становило мінус $1,1 млрд, хоч раніше постійно було додатним. Ця тенденція теж змінюється на протилежну, позаяк у травні воно дорівнювало $7 млн", – повідомив Шавалюк.

За його словами, відплив грошей із країни, зокрема й банків, припиняється тільки тепер.

"Економіка, яка впродовж трьох-чотирьох місяців працювала на вихід у ліквідність (вилучення депозитів, вивід капіталу із країни, купівля валюти, відмова від споживання), повертається в нормальний режим роботи. Загалом це дуже сприятлива тенденція, яка забезпечує підґрунтя для системного припливу капіталу та економічного зростання", – сподівається економіст. 

"Понад те, є ще один важливий внутрішній ресурс. За січень – травень обсяг готівки поза банками виріс на 49 млрд грн. Це переважно гроші, зняті з депозитів і покладені під матрац, тобто вилучені з економічного кругообігу. Влада повинна якомога швидше забезпечити загальну стабілізацію в країні з тим, щоб ці кошти повернулися до банків і почали працювати на економіку", – резюмував Шавалюк.

Детальніше читайте в матеріалі Любомира Шавалюка "Покращення без лапок. Коли очікувати?" у №28 "Українського тижня"