Чеська еліта закликала свою владу допомогти Україні

2 Липня 2014, 12:42

Близько двох тисяч чехів – дипломатів, політиків, вчених – підписали звернення "Не допоможемо Україні – завтра ніхто не допоможе нам".

Вони закликають чеський уряд та президента країни не ставитися легковажно до української кризи і однозначно підтримати Київ, який обстоює незалежність від Росії.

Серед підписантів проукраїнського звернення – екс-посли у провідних країнах світу Лубош Добровський, Карел Штіндл, Мартін Палоуш, члени Європейського парламенту Лудєк Нідермаєр та Павел Свобода, відомий астроном Їржи Григар, директор Національної бібліотеки Томаш Бем, чеські парламентарі, колишні дисиденти з оточення Вацлава Гавела.

У зверненні наголошено, що Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум) 1994 року, гарантує Україні незалежність і державний суверенітет у наявних кордонах і виключає економічний або військовий тиск з боку інших держав-підписантів – США, Великобританії та Росії.

"Російська Федерація систематично порушує свої зобов'язання, коли чинить саме економічний і військовий тиск на Україну, коли анексує Крим і розв'язує на Cході й Південному Сході України асиметричну війну, яку видає за війну громадянську", – йдеться у зверненні.

На думку підписантів, участь сепаратистів в обговоренні найближчого майбутнього України поряд з представниками Європейського Союзу, США та Росії – це "суто мюнхенська концепція, завдяки якій Росія сподівається домогтись – з допомогою своєї п'ятої колони в Україні – ревізії будапештських домовленостей".

Водночас один з ініціаторів звернення  – відомий у Чехії політолог Богумил Долежал – стверджує, що Україна наразі потребує конкретної допомоги, однак поки що такої не дочекалась.

"Наші панські поради українцям часто містять в собі доброчесні наміри, які мають втілюватися в життя не нашим, а чужим коштом", – зазначив Долежал.

Як повідомлялося, у червні громадяни Чехії разом з українцями пройшли ходою від будівлі уряду країни у Празі до посольства Росії у Чехії.