Віталій Мельничук народний депутат України Першого скликання, голова Організаційного комітету «24 серпня» Асоціації народних депутатів України

Що далі?

29 Листопада 2013, 16:45

Як на мене, то ключова ПОДІЯ вже відбулася, коли 24-го листопада величезна кількість людей, вийшла на Євромайдан (оцінка така, що максимально було до 150 тис., а загалом через Євромайдан 24-го пройшли до 200 тис.) і дух свободи, що витав і витає там.

І це після 9-и років колосальних зусиль влади, спрямованих на те, щоб люди назавжди забули навіть саме слово Майдан (згадайте, хоча б так званий конкурс «Майданс» – величезна сцена на площі Незалежності для виступів конкурсів попси із потужньою трансляцію по кількох каналах, що відбувалось майже рік). Скільки грошей викинули на це та все таке інше! Скільки розчарувань  люди отримали від нереалізованості гасел Помаранчоваї революції (хтось сказав «Ющенко плюнув нам у душу, а Янукович розтер!»), скільки проблем сьогодні економічних у людей, це не 2004-й з його підйомом. АЛЕ вийшли!  А це значить, що зародився НОВИЙ тренд. І він зараз розвивається через Євромайдан Києва, через Майдани інших міст.

Тільки що повернувся з Майдану– там до 80% – молодь, і це дуже добре, вони проходять «практику», бо попереду непрості часи. Не такі, так я думаю, як пише Тарас Возняк, але непрості. Бо ми маємо справу із специфічними людьми, які сьогодні узурпували владу в країні. Це люди зовсім іншої ментальності, іншого, неукраїнського  розуміння. І ці люди мають реальну владу, реальну силу, великі гроші, жорстку підпорядкованість «вождю». Повязані майном, родством, і навіть пролитою кровью інших людей. І ці люди бажають одного – зберегти владу в 2015-му.

Саме це їх головне завдання, на яке вони працюють. А зрив підписання Угоди – це результат аналізу Януковичем ситуації.

А вона така: для того, щоб рівень життя в 2014 році був хоча б на рівні 2015, а той краще, щоб гарантовано виграти вибори  потрібно або взяти в кредит, або отримати «подарунком», за його ж словами, $20 млрд (,о своїх немає – ситуація кепська в економіці). А ЄС їх не може дати, як і МВФ (щось може, але не на проїдання), та й гроші під проекти, а не так.. Звідси «розчарування» Януковича в Угоді. Бо вона не дає йому виграшу на виборах в 2015 році. Тут суть питання.

Щодо Росії. Ясно, що вона торжествує. А як же: Грузія, Сирія, Вірменія, Україна…….. Кремль, зрозуміло,  доклав зусиль до всього, але лише доклав. Якби Янукович отримав на проїдання $20 млрд (а, як на мене, давати їх неможна було в жодному разі!), він би підписав Угоду. А тепер він почав рахувати інші гроші на 2014 рік. Втрати (тепер невтрати) з Росією, її кредити (якщо будуть) і т. д. Тобто він переходить на самозабезпечення і «рос»-забезпечення. Ну і зрозуміло, що йому ще потрібно тримати адміністративно ситуацію, міліція, суди, армію, «тітушок» і т.ін. Не виключено – за сценарієм Лукашенки. А тов. Путін «поможет». Він тут ас.

Але Янукович ще «залишає шанс» Європі – типу «думайте», хочете, щоб Україна ніби то була з вами – дайте мені 20 млрд мені на вибори. А там хоч трава не рости. Тому торг буде продовжено….

Скажете, а де ж тут національні інтереси? А хіба вони там були присутні? Просто випадково збіглись вектори. Хоча це дуже добре, що так сталось.

Результат – українці і особливо молодь «проснулись», скинули облуду і готуються  до виборів, проходять гарну школу. Якщо вибори будуть. Якщо ні – школу боротьби за те щоб вони були.

І це – найважливіше сьогодні.

А Угода? Угода буде обов’язково!