Холодомор-2013

26 Вересня 2013, 17:06

Охочі перевірити цю тезу можуть увімкнути комп’ютер і зайти на будь-який популярний сайт, де вміщений прогноз погоди на два наступні тижні. Втім, можна навіть не вмикати комп’ютер, а просто подивитися на градусник за вікном. Результат буде той самий – і на синоптичних сайтах у рубриці «Київ», і на моєму вуличному термометрі у момент, коли я пишу цю статтю, – плюс вісім градусів за Цельсієм. Ну, а прогноз узагалі веселий…

Сайт SINOPTIK дає такий прогноз по українській столиці: 27 вересня від +5о до +10о; 28 вересня – від +4о до +10о; 29 вересня – від +3о до +9о; 30 вересня – від +4о до +9о; 1 жовтня – від +4о до +9о; 2 жовтня – від +4о до +7о; 3 жовтня – від +4о до +7о, 4 жовтня і 5 жовтня – від +3о до +6о.

Сайт GISMETEO.UA  дає дуже схожий прогноз. За його даними, по Києву буде такий температурний режим: 27 вересня – від +6о до +9о; 28 вересня – від +3о до +10о; 29 вересня – від +3о до +9о; 30 вересня – від +4о до +10о; 1 жовтня – від +5о до +9о; 2 жовтня – від +4о до +7о; 3 жовтня – від +3о до +7о; 4 жовтня – від +3о до +4о; 5 жовтня – від +3о до +7о.

Прочитали уважно, звертаючи увагу на кожну цифру і кожну дату? А тепер, як казали у популярному серіалі про Штірліца, інформація до роздумів.

«В Україні опалення бюджетних установ розпочнеться 5 жовтня, а житловий фонд 15 жовтня. Про це 24 вересня під час виїзної наради повідомив віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул, передає кореспондент РБК-Україна. «В цілому по країні сьогодні вже оновлено 474 км тепломереж – це 99% від плану. Зараз завдання на найближчий тиждень на 100% закінчити роботи і бути готовими з 1 жовтня до прокачування системи. Згідно з чинним законодавством, опалювальний сезон починається тоді, коли три дні поспіль середня температура тримається 8 градусів. Ми ставимо завдання з 5 числа розпочати опалення у школах, дитсадках і лікарнях, а орієнтовно з 15 числа подати тепло в житлові будинки», – сказав Вілкул».  

А тепер самі порахуйте, якого числа – виходячи з наведеного віце-прем’єром нормативу середньодобової температури у плюс вісім градусів – має бути ввімкнене опалення у столиці та в інших промерзлих містах країни.

І ще одна інформація, що стосується безпосередньо Києва.

«Опалення в Києві буде включено не пізніше 15 жовтня. Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив голова КМДА Олександр Попов 16 вересня журналістам після завершення апаратної наради, присвяченої підготовці столиці до початку опалювального сезону. «Ми включимо опалення 15 жовтня за будь-яких обставин», – сказав Попов. Він також нагадав, що згідно з нормативами, опалювальний сезон може розпочатись раніше, якщо 3 дні поспіль середньодобова температура на вулиці нижче 8 градусів тепла. Голова КМДА запевнив, що місто готове розпочати подачу теплоносія раніше, і для цього будуть підготовлені всі теплові мережі та системи… Під час апаратної наради було дано доручення відповідним службам та комунальним підприємствам, а також «Київенерго» і «Київводоканалу» завершити до 1 жовтня всі підготовчі роботи до опалювального сезону».  

Ось так. Вони – в кращому разі – до 1 жовтня тільки завершать підготовчі роботи до початку опалювального сезону, а мали б уже з цього числа почати подачу теплоносія хоча б до лікарень, дитячих садків, пологових будинків та шкіл, а числа з 4-5 – забезпечити опалення житла по всій столиці.

Але вони цього, як випливає із слів віце-прем’єра, робити не збираються. І навіть якщо Попов зуміє розпочати опалювальний сезон у Києві на тиждень раніше, ситуацію це також не порятує. Десятки і десятки тисяч хворих, епідемія ОРВЗ, масові випадки пневмонії, неминучі летальні випадки з немовлятами та літніми людьми… Агов, ми йдемо до Європи!

Ну, а потім, навіть після поступового ввімкнення опалення, ще десь так із місяць доведеться виганяти з квартир холод і сирість. І ситуацію не порятує прогнозоване метеорологами тимчасове потепління з 6 по 10 жовтня…

Утім, можновладці, схоже, вважають: вони вже успішно євроінтегрувалися,  бо їм тепло в їхніх суперквартирах і котеджах з автономним опаленням, а «козли, які нам заважають» (пам’ятаєте цей зворот із виступу Януковича у 2004 році?) нехай вимерзають у своїх жалюгідних хрущовках і брежнєвках… Бо ж надто багато розумних у цьому Києві, неправильно голосують, на шахтах не хочуть працювати, то навіщо про них якось дбати? Нехай самі якось викручуються, а в державі можновладців усе добре, усе чин-чином!

Що ж, із високопосадовцями ситуація зрозуміла була й до цього (тільки дуже наївні люди ще сподівалися на щось гарне від «команди проФФесіоналів»). Питання в іншому: а де ж у цій справді критичній ситуації славетна опозиція, де її лідери, депутати, активісти? Ба більше: поточний тиждень за планом Верховної Ради офіційно є тижнем роботи нардепів із виборцями. Де та робота? Агов, опозиціонери, мільйони ваших виборців мерзнуть у своїх квартирах у багатьох містах України, їм усупереч усім чинним нормам не буде вчасно ввімкнене опалення, їм масово загрожують хвороби з тяжкими наслідками, то дійте! Вимагайте позачергової сесіє Ради, звіту уряду і мерій, надзвичайних заходів у ситуації, яка за кілька днів стане надзвичайною! Вперед! А якщо «держава можновладців» ніяк не реагуватиме – виводьте людей на вулиці, бо йдеться не про політологічні абстракції – а про здоров’я нації і про людські життя! Дійте – за вами підуть люди і Європа вас зрозуміє!

…Але, схоже, опозиційні депутати «працюють із виборцями» десь на пляжах атлантичних чи середземноморських курортів…