У фракції ПР залишилось 80 депутатів, а в “Батьківщині” і “Свободі” досі є сумісники

6 Червня 2014, 16:16

Партія регіонів

Із 187 депутатів, котрі отримали депутатські мандати після виборів до парламенту 2012 року, станом на 6 червня, залишилося 80.

Перші незгодні з політикою партії з'явилися у грудні минулого року – після побиття студентів на Майдані Незалежності. Зокрема, Інна Богословська, Давид Жванія та Володимир Мельниченко вийшли із фракції та самої Партії регіонів.

Щоправда, ще до розстрілу Майдану до складу фракції ПР увійшов Микола Круглов, який переміг на довиборах у Раду 15 грудня 2013 року  по 132 округу в Первомайську.

Найактивніше з фракції почали виходити депутати після розстрілу активістів Майдану 20 лютого цього року. Саме тоді лави ПР в парламенті зменшилися на 83 депутати.

У березні – вийшло четверо, а після сепаратистського заколоту на Сході України у квітні – ще 14 депутатів.

Зауважимо, що останньою покинула фракцію регіоналів так звана "група Тігіпка". Своє невдоволення вони висловили, зокрема, тим, що під час з'їзду ПР висунула кандидатом в президента Михайла Добкіна.

У квітні були також кадрові ротації у ПР. Так народні депутати Юрій Мірошниченко і Юлія Льовочкіна вийшли з фракції Партії регіонів, а Віталій Грушевський увійшов у фракцію. 

У квітні народний депутат Сергій Ківалов вийшов із Партії регіонів.

"Сьогодні я написав заяву про вихід з Партії регіонів. Причина – я знову планую повернутися в Українську Морську партію ( УМП ), біля витоків якої я стояв 2000 року", – йшлося у повідомленні його прес-служби.

Згодом Верховна Рада достроково припинила повноваження депутата від фракції Партії регіонів Вадима Колесніченка. Сам Колесніченко повідомив, що після відмови від депутатського мандату розводитиме кіз.

А 12 травня Віктор Янукович-молодший вийшов з Партії регіонів.

"Щоб присікти спекуляції, одразу обґрунтую своє рішення. По-перше, відбулося переродження партії (або виродження, якщо буде завгодно). ПР, колись рідна партія, якій я віддав більше десяти років, переживши з нею багато злетів і падінь, деградувала і стала слухняним інструментом в руках катів свого народу'", – написав Янукович-молодший.

А 3 червня фракцію Партії регіонів залишили 20 депутатів. Так, з фракції ПР вийшли Євген Балицький, Олександр Бобков, Олександр Васильєв, Володимир Вечерко, Сергій Горохов, Віталій Грушевський, Анатолій Денисенко, Віталіна Дзоз, Олекснадр Дудка, Александр Козуб, Владислав Лукянов, Валентина Лютікова, Євген Мураєв, Володимир Олійник, Таїсія Повалій, Олександр Пономарьов, Юрій Самойленко, Володимир Струк, Віктор Тихонов, Володимир Чуб.

4 червня ПР залишив депутат Володимир Медяник, а вже наступного дня про свій вихід заявили Олег Парасків та Сергій Райко.

Водночас у Партії регіонів не виключають зміни керівництва своєї парламентської фракції, зокрема усунення від обов’язків голови Олександра Єфремова.

  «Батькіщина»

Значні перестановки  сталися і в «Батьківщині».

Ще до розстрілу Майдану про вихід з фракції «Батьківщина» заявили Роман Забзалюк, Анатолій Гриценко і Леонід Даценко.

У березні до «Батьківщини» увійшло шестеро нових депутатів, а саме: Олег Шевчук, Леонід Макула, Олена Ледовських, Ігор Гринів, Олександр Чубатенко, Олена Колганова.

Також новим батьківщинівцем став Вадим Маріков.

Наприкінці березня про свій вихід з "Батьківщини" оголосила Леся Оробець, адже вирішила балотуватися у мери Києва.

Згодом про свій вихід оголосив Микола Томенко. «З огляду на те, що партія ВО «Батьківщина» реалізувала свої головні цілі – стала повноцінною партією влади, а також домоглася звільнення Юлії Тимошенко, – вважаю за можливе вийти зі складу партії. Позапартійний статус дасть можливість мені активніше сконцентруватися на парламентській та громадській діяльності», – йшлося у заяві Томенка.

Проте складати свої повноваження новітні міністри й голови ОДА не поспішали.

Після скандалу депутатські повноваження склали новопризначені урядовці, зокрема  міністр інфраструктури України Максим Бурбак, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, міністр праці і соціальної політики Людмила Денісова, міністр юстиції Павло Петренко.

А 3 квітня «Батьківщину» покинув Арсеній Яценюк, який очолив уряд.

Того ж дня секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Парубій написав заяву про призупинення повноважень члена партії " Батьківщина". 

Згодом визначився в. о. голови КМДА Володимир Бондаренко, що також склав свій мандат.

Досі не склав повноважень Валерій Лунченко з «Батьківщини», очільник Закарпатської обладміністрації, а також ще три однопартійці Лунченка – Володимир Шульга, голова Сумської обладміністрації, Юрій Одарченко, очільник Херсонської обладміністрації.

 УДАР

У березні ударівець Анатолій Ревенко склав присягу народного депутата. Ревенко пройшов у Раду за виборчим списком партії УДАР замість Валентина Наливайченка, який склав мандат у зв’язку з призначенням на посаду голови СБУ.

У квітні депутата від УДАРу Сергія Аверченка призначили тимчасово виконуючим обов’язки генерального директора Державного концерну «Укроборонпром», відтак він склав депутатські повноваження.

натомість присягу склав Віталій Крутій, безпартійний, включений до виборчого списку УДАРу під № 36.

15 квітня Верховна Рада достроково припинила повноваження народного депутата Романа Ванзуряка, обраного від УДАРу, відповідно до його заяви. 21 березня в.о. президента України, голова ВР Турчинов призначив Ванзуряка головою Чернівецької облдержадміністрації.

Згодом  народним депутатом став Єгор Фірсов, включений до виборчого списку УДАРу під № 37 в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

А 5 червня Віталій Кличко склав із себе депутатські повноваження у зв'язку із обранням на посаду мера Києва.

 

ВО «Свобода»

У лютому позбавили депутатських повноважень свободівця Ігоря Швайку, якого призначили на посаду міністра аграрної політики та продовольства, а також Олександра Сича у зв'язку з призначенням на посаду віце-прем'єр-міністра.

Без мандата залишився Андрій Мохник, якого призначили міністром екології та природних ресурсів, Олег Сиротюк, який став головою Тернопільської обласної державної адміністрації.

У березні генеральний прокурор України Олег Махніцький вийшов із лав політичної партії ВО "Свобода».

Тим часом замість свободівських списочників до ВРУ увійшли наступні за партійним списком кандидати – Тарас Осауленко та Маркіян Лопачак.

Також ВО «Свободу» покинув Валерій Черняков, який очолив Державне агентство лісових ресурсів України. Відтак «вакантне місце» зайняла Галина Чорна, включена до виборчого списку "Свободи" під № 30.

Досі депутатський мандат не склала свободівка, голова Львівської ОДА Ірина Сех.

 

Позафракційні

У квітні депутатства позбувся перший віце-прем’єр-міністр Віталій Ярема.

Наступного дня після офіційного оголошення ЦВК Петра Порошенка переможцем у виборчих перегонах він склав депутатський мандат.