Історик: Значна частина військово-історичного руху України пройшла через ідеологічну “накачку” РФ

5 Червня 2014, 19:40

«Реконструкторські клуби в Росії вже давно перебувають під тісним ковпаком ФСБ. Це цілком логічно, бо тут тобі і вогнепальна зброя, і вибухові матеріали, і купа активних чоловіків. Натомість в Україні бодай якийсь офіційний статус військово-історичний рух дістав тільки за Януковича», – розповів Тинченко.

Тим часом, один із найбільших клубів під назвою «Красная Звезда», який відтворює, зрозуміло, передовсім Червону, а також інші армії часів Другої світової війни, очолив такий собі Сергій Лекарь заступник екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Цей діяч досить близький, за інформацією Тижня, з одного боку, до родини Азарових, позаяк є вихідцем із податкової, а з другого – до Арсенія Яценюка, адже він родом із Чернівців, як і нинішній прем’єр-міністр.

Ще один лідер – такий собі Олексій Шереметьєв, президент молодіжного крила тієї-таки «Красной Звезды», а за сумісництвом власник мережі магазинів «Шереметьєвський» та випускник Національної академії внутрішніх справ, який, до того ж і досі залишається радником директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника за схвалення одіозного тамтешнього намісника Павла. Власне, саме «Красная Звезда» та подібні організації дістали зелене світло за Януковича, на відміну від патріотичних клубів.  

Детальніше про те, як російська пропаганда діє через неформальні рухи, читайте у матеріалі Богдана Буткевича «Субкультурний агітпроп» у черговому номері журналу «Український тиждень»