Мін’юст: Російські окупанти в Криму вкрали в України 300 кілограмів золота

2 Червня 2014, 18:12

"Ми зафіксували факт викрадення зі сховищ "Ощадбанку" в АР Крим 300 кілограмів золота та дорогоцінних металів, які знаходилися там в рамках однієї з кримінальних справ", – розповів міністр.

Також Петренко розповів, що викраденими вважаються приблизно 700 мільйонів гривень, які знаходились на балансі НБУ у вигляді активів, 1,2 мільярда гривень – у вигляді іпотечних зобов'язань перед НБУ, і 4 мільярди готівки з рахунків банку у Криму.

"Центробанк РФ прийняв рішення зарахувати всі ці кошти до свої золотовалютних резервів", – розповів Петренко.

Як відомо, ЦБ РФ заявив "Ощадбанку", що забороняє його діяльність у Криму і запропонував віддати все майно в актив ЦБ.

У відповідь глава правління Ощадбанку Андрій Пишний запропонував ЦБ РФ сплатити компенсацію за окупацію Криму та інших "споконвік українських земель".

Він нагадав, що самопроголошена Рада міністрів Криму ухвалила рішення щодо націоналізації українського майна на території півострова і "центральна влада РФ підтвердила це рішення".

За словами Петренка, Мін’юст запропонував прокуратурі накладати арешт на майно і активи російських компаній в Україні та закордоном для компенсації цих збитків.

"Співучасниками у цих злочинах можуть виступити і лідери самопроголошених республік: Аксьонов, Константинов та інші причетні", – розповів міністр.

Він не розголосив повного списку російських кампаній, майно яких підлягає арешту, через таємницю слідства.

Втім, він повідомив, що українським законодавством у таких випадках передбачена "процедуру спецконфіскації майна".

Нагадаємо, що напередодні Центральний банк Росії ухвалив рішення про припинення з 2 червня діяльності на території Криму і Севастополя 10 українських банків.

До цього окупанти вже закрили 9 українських банків в Криму.