Die Welt: Brexit як загроза ірландській історії успіху

Світ
29 Травня 2019, 12:58

Під платанами на Ґранд Канал, поруч із гирлом ріки Ліффі, що в Дубліні, екскаватори та крани починають споруджувати новий офісний центр. Незабаром свої ноутбуки тут відкриють працівники соцмережі LinkedIn. У районі Ґранд Канал Док, біля самої річки, інтернет-гігант Google перебудовує старий млин і зводить ще три нові вежі.

На технологічний концерн в ірландській столиці вже сьогодні працюють вісім тисяч осіб. Ще стільки ж — на соціальну мережу Facebook. Незабаром вони переїдуть у стильний кампус, на південь від кварталу Болсбрідж. Поки триває Brexit, офіси в Дубліні відкрили й представники фінансового сектору. Barclays і Bank of America тут мають свої нові центри для ЄС. Близькість до Великої Британії, англійська мова, англо-саксонська правова й наглядова системи, низькі ставки податків і невисокі зарплати — саме за це Ірландію вподобало чимало підприємств. Її економіка стабільно зростає. Але Brexit висить над невеликою країною, наче гігантський циклон. Вона користається своєю сильною позицією в зовнішній торгівлі. Однак це й узалежнює її від благополуччя та турбот сусідів. Особливо Великої Британії. Із часу кризи державного боргу, яка загнала країну на межу руїни, Зелений острів став зразком наполегливих реформ. Ним захоплюються економісти всієї Європи. «Відновлення Ірландії та її високі темпи реформ справді вражаючі», — каже Пітер Діксон, аналітик Commerzbank у Лондоні.

 

Читайте також: У Британії на виборах до Європарламенту перемогла партія Brexit

Аналітики банку Berenberg у їхньому дослідженні країн навіть вважають Ірландію, завдяки потужній економіці та ефективним реформам, «зірковим виконавцем». На відміну від інших кризових держав, ірландський уряд не намагався оживити економіку кон’юнктурними програмами, а пішов на болючі скорочення. Цим країна чітко демонструє, що урізання видатків сприяє виходу з кризи, а не поглиблює її, як вважають противники політики жорсткої економії.

 

Ірландія пройшла програму жорстких реформ

 

Падіння ірландської економіки було найдраматичнішим серед усіх країн єврозони. Ще 2007 року Ірландію вважали найкращою в економічному аспекті. А наприкінці 2010-го вона опинилася під парасолем європейської економічної допомоги. До такого становища країну довели передусім тісні взаємини держави й банків.

Після того як луснула спекулятивна бульбашка ринку нерухомості, не витримали й численні фінансові інститути, яких згодом націоналізували. Уряд, щоб уникнути повного колапсу, пішов навіть на гарантування всіх вкладів і зобов’язань ірландської банківської системи.

Це призвело до надмірної заборгованості Ірландії. В жалюгідному стані була й економіка: конкурентоспроможність країни постраждала від стимульованого нерухомістю економічного буму, на високому рівні перебувало безробіття.
А тоді країна пройшла низку реформ. Боргова гора зменшилася, скоротилися видатки відносно ВВП. Суттєво знизилась і частина бюджетного дефіциту, який не залежить від коливань кон’юнктури, а отже, Ірландія скоротила видатки й там, де це боляче.

 

Читайте також: Мей погодилась на голосування про повторний референдум щодо Brexit

Так, знизилася платня чиновників, допомога по безробіттю й соціальна допомога, а також стримувалися видатки на заробітну плату. Підвищили ПДВ, податок на спадок та прибуток із капіталу, запровадили узалежнений від вартості податок на землю.

Однак збільшити доходи цим Ірландії майже не вдалося. «Податкова база була обмежена й залежала від міжнародних підприємств», — нагадують дослідники інституту Walter Eucken та Ляйбніцького інституту економічних досліджень (RWI Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung) у звіті на замовлення німецького Федерального міністерства фінансів.

Прогрес був на ринку праці: вік виходу на пенсію підняли з 65 до 68 років, об’єднали підтримку безробітних і базове соціальне забезпечення, встановлення платні зробили гнучким. Стабілізували банки, а кошти порятунку вийшли навіть трохи нижчими, аніж очікували. Щоправда, купа проблемних кредитів і надалі лишається доволі суттєвою.

 

Сильна зовнішня торгівля з Великою Британією

«Позитивна динаміка економіки Ірландії, ймовірно, зберігатиметься, однак довготривалу перспективу після можливого виходу з ЄС Сполученого Королівства, важливого торгового партнера Ірландії, нині прогнозувати складно», — ідеться у звіті Федерального міністерства фінансів.

Успіх ірландцям забезпечує маленька й дуже відкрита економіка, яка сильно залежить від продажу за кордон вироблених в країні товарів та послуг. Тому традиційно Ірландія мала високий надлишок торговельного балансу. За минулі роки його ще більше посилили. Особливо тісний зв’язок Ірландії з Великою Британією.

 

Читайте також: ЄС погодиться на нове відтермінування Brexit – проект рішення

Так, згідно з даними МВФ, за кордон Ірландія продає товарів і послуг на 15% ВВП. Схожий за обсягом і імпорт у країну з Британії. Через Brexit ці зв’язки можуть опинитися під значним тиском.

За минулий рік у сусідню країну Ірландія експортувала продуктів і напоїв на €4,5 млрд. Після Brexit на ці численні аграрні продукти можуть накласти відчутні ввізні мита. Окрім того, перетин кордону значно сповільнить регулярні перевірки якості товарів тваринного та рослинного походження.

Лоркан Маккейб не приховує свого хвилювання. Його велика ферма на півночі Ірландії залежить від доступу до ринку збуту Великої Британії. «30-40% мого молока йде туди», — говорить він. У майбутньому це може стати проблемою.
Деякі ірландські фермери відразу після референдуму в червні 2016 року болісно відчули односторонню орієнтацію на торгового партнера — Британію. Тоді кільком виробникам шампіньйонів довелось оголосити себе банкротами, бо падіння курсу фунта зробило нерентабельними поставки продукції клієнтам.

 

Часто виробництво тісно пов’язане з Британією

Через Brexit існує загроза втрати не лише ринки збуту. Обидві країни тісно пов’язані й у виробництві. Приміром, Guinness, темне ірландське пиво, варять переважно в броварні St.James’s Gate у Дубліні.

А звідти напій автоцистернами транспортують у Белфаст (Північна Ірландія). Пляшки й бляшанки Guinness вертаються в Дублін, а звідти вже експортуються на весь світ.

 

Читайте також: Парламент Британії ухвалив закон, що запобігає "жорсткому" Brexit

Складники для пляшки Bailey’s тричі перетинають кордон острова, доки лікер розіллють у тару. Піцу глибокої заморозки в Північній Ірландії посипають сиром з Ірландії, а тоді вона надходить на продаж в обидві країни. Молоко з півдня переробляють і розливають на північ від кордону; овець і корів, залежно від потреби, забивають нерідко в сусідній країні.

Однак Brexit має й позитивний вплив: 92 зареєстровані у Великій Британії підприємства від часу референдуму заснували свої філії в Ірландії. Загалом у країні нараховують 349 зумовлених Brexit переїздів; на другому місці (із 55 переїздами) Люксембург. За словами аналітиків, Дублін завжди був конкурентом, але фаворитами вважали фінансові центри Париж і Франкфурт.

Тому аналітик Commerzbank Діксон очікує, що Ірландія і надалі матиме користь від іноземних інвестицій. Причина цьому й низькі ставки оподаткування. «Реформаторський запал, імовірно, спаде», — вважає Діксон. І зростання також. Однак тепер економіка має здоровий фундамент. Із новою кризою зелений острів точно має впоратися. 

Позначки: