Джемілєв: Путін обіцяє кримським татарам те, проти чого виступають сепаратисти Криму

13 Березня 2014, 10:47

«Тобто, повернення, облаштування репатріантів, їх представництво в усіх гілках влади; використання кримськотатарської мови, як однієї з офіційних мов; визнання представників нового органу кримських татар – Меджлісу кримсько-татарського народу і Курултаю, створених цими органами своїх владних структур. Одним словом, уесь перелік того, що ми, дійсно, багато років домагалися від України, але безуспішно. Але безуспішно, тому що саме протидіяла ця російськомовна «автономія». І ця «автономія» приймає постанову про повне відновлення всіх цих прав, тобто, повна протилежність тому, що вони до цих пір робили. Тому у кримських татар немає жодних підстав довіряти. Мені цілком резонно кажуть, що це маневр для того, щоб нас нейтралізувати, щоб ми не перешкоджали відділенню Криму від України», – розповів Джемілєв.

За його словами, тому кримські татари не контактують з представниками нової «влади» Криму.

«Жодних контактів з ними немає. Ну, як немає – на рівні радників, інколи бувають … Як не кажи, а прем'єр -міністр у нас кримінальник, а спікер парламенту бізнесмен який прокрався теж бізнесмен… І їх дії зараз з розчленовування України підпадають під відповідний Кримінальний кодекс України», – пояснив Джемілєв

«Тому Меджліс не може з ними підтримувати офіційні відносини. Але, оскільки де-факто вони – нехай навіть лялькові, але представники влади, іноді доводиться (контактувати – Ред..) через радників», – додав він.

Як повідомлялось, Джемілєв також розповів, що у розмові з ним Путін заявив, що Україна вийшла з СРСР не зовсім законно.

Нагадаємо, Джемілєва запросили в Кремль, нібито для того, щоб "обговорити ситуацію в Криму і спробувати схилити на свій бік кримських татар". 11 березня він вилетів із робочою поїздкою до Москви.