Експерт: Путіну не вдалось взяти світ на “голий військовий понт”

12 Березня 2014, 17:01

«США уже пішли з відкритими санкціями. Найголовніше зараз буде змусити ЄС застосувати санкції чи стимулювати їх. Прогнозую, що реакція заходу буде асиметричною, адже не матиме військового характеру, а нестиме економічний. І що вже Захід пішов на певні кроки – це тільки підтверджує, що цей напрямок обраний як стратегія, тобто Захід буде застосовувати персональні економічні санкції», – вважає Горбач.

Він не виключає також можливість приєднання до санкцій країн великої сімки, зокрема Канади і Японії.

«Я не думаю, що Китай буде вдаватися до економічних санкцій, але принаймні дипломатичної допомоги Росії Китай не надає», – зауважує експерт.

На думку Горбача, Захід і США будуть збільшувати санкції доти, «доки російське керівництво не зрозуміє, що все серйозно і що потрібно йти на поступки».

«Серед основних поступок – деокупація Криму, непродовження окупації території Криму. Війська мають повернутися у місця попередньої дислокації – це найголовніше. Я думаю, завдяки довготривалому тиску у вигляді санкцій цього результату можна досягти, оскільки економічна кон'юнктура, у якій перебувають головні російські виробники й експортери нафти й газу, не є сприятливими для Російської Федерації у достроковій й короткотерміновій перспективах», – вважає Горбач.

Саме тому з подібним економічним тиском Росія змушена буде рахуватися.

«Взяти на голий військовий понт світ не вийшло. Ніхто не піддався на силовий понт офіцера КГБ Путіна, тому він буде змушений сідати за стіл переговорів і рахувати гроші, які будуть втрачені російськими бюджетом і олігархами», – наголошує експерт.

Горбач стверджує, що «економічні санкції зроблять Росію біднішою, а значить – поступливішою і зговірливішою».

За його словами, Росії не вдасться швидко переорієнтуватися на інші ринки збуту.

«Що стосується нафти й газу, то швидкої переорієнтації не вийде, тому що це логістика, це трубопроводи, які швидко не будуються. Тобто переорієнтування на інші ринки займе кілька років, якщо не десятиліть. Ще один важливий сектор російської економіки – це експорт зброї. Там вони можуть шукати будь-які ринки для збуту, але цей ринок і так високо конкурентний. Росіяни навряд чи втратять на цьому ринку щось, але й навряд чи здобудуть», – прогнозує Горбач.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Ангела Меркель закликала Захід відповісти на дії Росії жорсткими санкціями.

11 березня Конгрес США ухвалив резолюцію про введення санкцій проти Росії.

6 березня Державний департамент США вже ввів у дію візові обмеження щодо низки посадових осіб відповідальних за створення загроз територіальній цілісності України.