Політолог: Януковича перетворили у “секонд-хендівський” рупор Путіна, що не володіє ситуацією в Україні

11 Березня 2014, 14:00

«Сьогоднішня прес-конференція Януковича – це озвучена російська пропаганда людиною, яка погано розуміє, що відбувається в Україні. Такі тексти ми чуємо практично завжди на всіх російських телеканалах. І дуже образливо, коли минулий президент просто повторює їх із надією, що до нього хтось прислухається», – вважає  Небоженко.

За його словами, екс-президент нічого не казав про вторгнення Росії у Крим.

«Замість цього він повторяв тези про якихось націоналістів і суперфашистів. Це різко понизило інтерес до його виступу. Там не було жодної пропозиції, а тільки – навішування ярликів на центральну владу України», –  заявив політолог.

На думку політолога, у цьому тексті він дав зрозуміти, що не має відношення до політики України.

«Він – політик секонд-хенд, якого використовують винятково для пропагандистських, а не геополітичних цілей. Цим виступом він спалив себе як політик остаточно», –  вважає експерт.

Небоженко не бачить адресата цього виступу на Заході, у народних кругах або в Україні, а лише – «російського обивателя».

На думку політолога, Януковича примушують виступати.

«Так завжди трапляється, коли зрадник потрапляє на чужу територію і залежить від окупаційних військ. Ви пам’ятаєте, як Янукович примушував третього президента Віктора Ющенка говорити дурниці тільки тому, що той жив на державній дачі. Зараз точно так само президент Росії  Владімір Путін примушує його говорити. Але зауважу,  самому Януковичеві несоромно, тому що він точно знає, що ніколи не повернеться в Україну», – наголошує експерт.

Небоженко вважає, що з кожним виступом Янукович стає все цинічнішим.

На його думку, Росія використає як рупора Януковича не більше двох разів.

«Завтра він нам буде розповідати про звірства бандерівців на Севастопольським ЧФ і так далі. І це буде навіть не політика. Адже такі тексти, швидше за все, пишуться Кісельовим і йому подібними журналістами-пропагандистами з Росії. Не виключаю, що він буде брати участь у ток-шоу разом із ярими антиукраїнськими пропагандистами», – вважає Небоженко.

Як повідомлялось, усунутий президент  Янукович сьогодні об 11:00 за київським часом виступив у Ростові-на-Дону з публічною заявою, під час якої повідомив, що він живий, відчуває себе добре і планує повернутися до Києва, як тільки з'явиться така можливість.

Також Янукович обурився наміром США виділити Україні мільярд доларів фінансової допомоги.

Крім того, Янукович погрожував Україні соціально-економічним колапсом. «Я здєсь ні прі чьом», – наголосив він.

Уперше після втечі Янукович спілкувався з журналістами в російському Ростові-на-Дону 28 лютого. Тоді він заявив, що продовжує вважати себе легітимним главою держави і назвав нове керівництво України «фашистськими головорізами».