Аксьонов підтвердив, що його “спецслужби” викрадають кримських активістів

11 Березня 2014, 11:36

«Щекуна затримали представники кримських спецслужб, а не самооборона. Вилучено багато провокаційних матеріалів і документів. При цьому його відпустять, якщо він не вестиме підривної діяльності на території Криму», – заявив Аксьонов.

Він додав, що до затриманого «застосовані заходи процесуального характеру, він живий і здоровий». Він також сказав, що не йдеться про розправу з політичними опонентами. «Ми просимо – не заважайте людям висловити свою думку! Ось вони висловлять, скажуть, в який бік ідемо, туди й підемо. Я вірю в те, що буде в бік Російської Федерації», – додав Аксьонов.

Офіційного підтвердження того, що Щекуна та інших українських активістів затримали правоохоронні органи, немає. Прокуратура Криму за фактом викрадення порушила кримінальне провадження.

9 березня на залізничному вокзалі Сімферополя під час отримання передачі з Києва на Андрія Щекуна та іншого українського активіста Анатолія Ковальського напали невідомі. Кілька осіб з пов'язками «Дружинник АРК» на руках витягнули Щекуна з вагона, грубо обшукали і потягнули до лінійного відділення транспортної міліції на вокзалі. Правоохоронці відмовилися оформляти протокол, тоді нападники зателефонували своєму керівництву. Згодом за затриманими приїхали невідомі і забрали Щекуна і Ковальського із собою.

Як повідомлялося, в Криму зникли щонайменше семеро осіб – журналістів та громадських активістів.

Так, 9 березня під час переходу в Армянську було затримано трьох дівчат – Олену Максименко, журналістку «Українського тижня», Катерину Бутко, прес-секретаря Автомайдану та Олександру Рязанцеву, мешканку Ялти.

За повідомленням Євромайдан SOS, їх повезли до Севастополя. Крім того, з’явилася інформація, що зник також водій авто, у якому їхали дівчата, та журналіст Олесь Кромпляс.

Зранку 10 березня стало відомо, що журналістів та активісток Автомайдану, затриманих 9 березня на КПП при в'їзді в Крим, у військових комендатурах Севастополя немає. 

Загалом проросійські бойовики в Криму викрали вже як мінімум сім чоловік, доля яких залишається невідомою на сьогодні.