У МЗС Росії “глибоко занепокоєні” ситуацією в Україні

24 Лютого 2014, 18:11

Згідно з повідомленням, у Росії вкрай стурбовані розвитком ситуації в Україні.

«Викликають глибоку занепокоєність з точки зору легітимності дії у Верховній Раді України. Посилаючись фактично лише на «революційну доцільність» , там штампують «рішення» і «закони», в тому числі націлені на те, щоб ущемити гуманітарні права росіян та інших національних меншин, що проживають в Україні» , – йдеться у повідомленні.

При цьому висловлюється занепокоєння з приводу закликів до мало не повної заборони російської мови, люстрації, ліквідації партій і організацій, закриття неугодних ЗМІ, зняття обмежень на пропаганду неонацистської ідеології.

«Взято курс на те, щоб диктаторськими, а часом і терористичними методами придушити незгодних у різних регіонах України. Стали лунати погрози щодо православних святинь. Націонал-радикали продовжують глумитися над пам'ятниками в різних українських містах, а в деяких європейських столицях їх однодумці оскверняють меморіали радянським воїнам», – додано в повідомленні.

У МЗС Росії вважають, що такий розвиток подій підриває угоду між владою і опозицією від 21 лютого, дискредитує її ініціаторів і гарантів, створює загрозу громадянському миру, стабільності суспільства та безпеці громадян.

«Змушені зазначити, що в позиції деяких наших західних партнерів проглядається не турбота про долю України, а односторонній геополітичний розрахунок. Не чути принципових оцінок злочинних дій екстремістів, включаючи їх неонацистські та антисемітські прояви. Більше того, такі дії заохочуються» , – підкреслюється в повідомленні.

Також сказано, що виникає враження, що угода від 21 лютого за мовчазної згоди міжнародних посередників використовується лише як прикриття для просування сценарію примусової зміни влади в Україні.

Наостанок у МЗС Росії закликають усіх причетних до кризи в Україні проявити максимальну відповідальність і "не допустити подальшої деградації ситуації, повернути її в правове русло".

Нагадаємо, що МЗС РФ викликало з Києва у Москву посла Росії Міхаіла Зурабова нібито у зв'язку із загостренням ситуації в Україні.

Крім того, прем'єр-міністр Росії Дмітрій Мєдвєдєв заявив, що в Україні «є реальна загроза нашим інтересам, життю та здоров'ю наших громадян».

Як повідомлялось, США застерігають Росію від військового втручання у справи України.