Рада Майдану погодилася частково розблокувати Грушевського

14 Лютого 2014, 15:49

Як передає ЛігаБізнесІнформ, у заяві сказано:

"Сьогодні, 14 лютого 2014 року, був звільнений останній з 234-х активістів Дмитро Полтавець. Враховуючи виконання владою вимог Майдану щодо звільнення заручників, рада ВО Майдан вважає можливим виконати вимоги закону України про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб у зв'язку з подіями, які мали місце під час проведення мирних зібрань, що дозволить уникнути силового сценарію подій".

"Упевнені, що такий крок дозволить зберегти найцінніше – тисячі наших побратимів, яким загрожує багаторічне ув'язнення. Разом з тим, ми попереджаємо владу, що якщо вона знову розгорне репресії проти активістів і мітингувальників, піде на зрив процесу мирного розв'язання кризи, наші дії будуть набагато масштабнішими, ніж просто повернення на вихідні позиції", – йдеться у заяві.

Як уточнив на прохання журналістів активіст Андрій Дзиндзя, мова йде про часткове звільнення вулиці Грушевського для проїзду транспорту.

"Мова не йде про те, що звідти повинні піти мітингувальники. Мітингувальники залишаться і будуть контролювати цю вулицю. Там буде Автомайдан. Звільняти повністю ми її не будемо… Потрібно буде зробити дорогу для проїзду автотранспорту. Думаю, що по одній смузі. Повністю ніхто звільняти не буде" , – сказав Дзиндзя.

За його словами, мова також йде про звільнення будівлі КМДА, однак там залишатиметься охорона Майдану. Будівля КМДА як і раніше буде перебувати в периметрі Майдану.

"Там міліції не буде. Охорона повністю буде наша", – додав він і зазначив, що у співробітників КМДА і раніше був доступ до своїх робочих місць. Дзиндзя також зазначив, що в понеділок буде вирішуватися, чи покинуть протестувальники зал КМДА.

Нагадаємо, 13 лютого прокурор Києва Микола Бескишкий озвучив перелік вулиць і будівель столиці, які повинні бути звільнені протестуючими до 17 лютого для набрання чинності так званого закону про амністію та звільнення від кримінальної відповідальності підозрюваних в участі і організації масових заворушень у Києві.

Рада Майдану заявила, що  адміністративні будівлі і вулицю Грушевського у Києві звільнять після того, як влада зробить перший крок і випустить на волю учасників акцій протесту.

14 лютого генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що на сьогоднішній день з-під варти звільнили всіх протестувальників. Він також обіцяє впродовж місяця закрити справи проти активістів, якщо будуть виконані умови амністії.

"Було затримано 234 людини, і сьогодні жоден з них не утримується під вартою", – сказав Пшонка.