Президент Польщі скликав засідання Ради нацбезпеки щодо подій в Україні

20 Січня 2014, 17:04

«Головною темою засідання буде обговорення стратегічних польських та європейських проблем у відносинах з Україною», – відзначили у канцелярії.

До складу RBN входять найвищі польські високопосадовці, серед яких голова уряду, голови Сейму і Сенату, голова Бюро національної безпеки (BBN), міністри закордонних та внутрішніх справ, міністр оборони, а також представники опозиційних партій (крім найбільшої опозиційної «Закон та справедливість» (PiS), лідер якої Ярослав Качинський відмовився від участі у засіданнях RBN – ред.).

Прес-секретар Ради національної безпеки, що організовує засідання Ради нацбезпеки, Марчін Сковрон повідомив, що засідання планувалося раніше і не пов`язане безпосередньо з останніми подіями в Києві, де дійшло до чергових сутичок між демонстрантами та правоохоронцями. Він додав, що у засіданні, як планується, візьмуть участь усі її члени.

Востаннє засідання Ради нацбезпеки Польщі відбувалося 2 грудня 2013 року і також було присвячене ситуації в Україні. Після нього президент Польщі та голова уряду заявили про необхідність підготовки нового плану співпраці з українською владою через те, що вона відмовилась підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом 30 листопада у Вільнюсі.

38-мільйонна Польща є найбільшим безпосереднім західним сусідом України та найактивнішим прихильником її євроінтеграції.