Кличко закликає не допустити громадянської війни

20 Січня 2014, 00:36

"Я не виключаю ймовірності громадянської війни. Але ми використовуємо будь-які можливості, щоб виключити кровопролиття", – заявив він.

Коментуючи рішення зібрати спеціальну комісію за участю представників усіх гілок влади й опозиції в понеділок, 20 січня, він підкреслив, що вірити сьогоднішнім керівникам держави не можна, "але ми повинні використовувати навіть найгірший сценарій, щоб цього (силового протистояння) не допустити".

Кличко також повідомив, що бачився з главою держави "сам на сам". "Я звернувся до нього і сказав, що ситуація зараз на рівні громадянської війни, процеси можуть стати незворотними. І головними для вирішення ситуації повинні стати позачергові президентський вибори. Такій пропозиції він не зрадів", – сказав опозиціонер.

Також він повідомив, що в ході засідання комісії, опозиція має намір озвучити кілька умов: відставка уряду, ненабуття чинності всіх законів, прийнятих 16 січня обхід регламенту, дострокові президентські і парламентські вибори.

Нагадаємо, після неможливості урегулювати конфлікт між радикально налаштованими угрупуваннями на вулиці Грушевського у Києві, за участю котрих згодом виникли сутички з "Беркутом" і внутрішніми військами Кличко поїхав до Януковича у Межигір'я. Після зустрічі Кличко повідомив, що Янукович пообіцяв в понеділок зранку створити комісію з представників Адміністрації президента, Кабміну та представників опозиції, яка займеться вирішенням кризової ситуації в країні.

Крім цього, зі сцени Майдану виступив Арсеній Яценюк. Він зазначив, що йому подзвонив Віктор Янукович, котрий заявив, що готовий розпочати переговори з представниками опозиції для врегулювання ситуації, що склалася.

Як відомо, не вщухають зіткнення між протестувальниками і міліцією в центрі Києва на вулиці Грушевського. Вони почалися після того, як радикально налаштовані мітингувальники вирішили прорватися через кордон міліції до Верховної ради. Наразі медики повідомляють про 24 постраждалих. Разом з тим, МВС повідомляє про 70 постраждалих від сутичок.