Диктатор Гамбії обирає між відставкою та війною

Світ
20 Січня 2017, 18:00

Після поразки на президентських виборах в грудні 2016го, багаторічний очільник країни Яйя Джаме відмовився добровільно передавати повноваження своєму наступнику Адама Барроу. Тепер, Джаме, який прийшов до влади після військового перевороту в 1994-му, сам може бути усунений військовими. На початку тижня в Гамбію для забезпечення зміни влади увійшов об'єднаний контингент Економічного співтовариства країн Західної Африки. За інформацією Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, аби врятуватися від війни, країну вже залишило близько 45 тисяч мешканців.

Гармати – останній аргумент королів, але цей конфлікт наразі намагаються вирішити мирним дипломатичним шляхом. Для цього в Гамбію на переговори прибули президент Гвінеї Альфа Конде та його колега з Мавританії Мохаммедульд Абдель Азіз. Мета переговорів – умовити Джаме добровільно відмовитися від посади. Низка країн вже запропонували йому притулок, насамперед, Нігерія (між країнами існують дуже тісні економічні зв'язки, в Гамбії працює багато нігерійців, навіть на державних посадах) та Марокко (дружина Джаме саме з цієї країни).

У свою чергу, новообраний президент, який отримав більше 46% голосів виборців, обіцяє Джаме безпеку вдома. Попереднику навіть планують залишити всі державні пільги та привілеї. Чи вистачить цього для беззмінного лідера Гамбії – стане зрозуміло вже найближчим часом. За данимиBBC,термін ультиматуму був продовжений і спливає ввечері п'ятниці.

В разі відмови – на Джаме чекає силовий варіант. Скоріш за все, масштабного конфлікту вдасться уникнути – за повідомленнями місцевого видання GambianVoices, армія Гамбії навряд чи буде захищати свого колишнього співслужбовця, а ознак приведення війська в бойову готовність поки що немає.

Читайте також: Африканські сили призупинили військову операцію в Гамбії

Навіть до останнього лояльний Джаме командувач військом УсманБадже, схоже був помічений на святкуванні інавгурації Барроу. А, головне, самі гамбійці не проти присутності іноземних військових, тож повторення війни в іншій африканській країні, Лесото не буде. Тоді в 1998 році коаліція військ за участю ПАР та Ботсвани також намагалися військовим шляхом вирішити проблему з виборами. Це закінчилося боями, руйнацією столиці та багатою кількістю загиблих. Одним з чинників загострення тоді став спротив місцевого населення південноафриканським військам.

Тим часом, як пишеCNN,Барроу вже встиг скласти присягу у посольстві Гамбії в Сенегалі та окреслити напрямки своєї діяльності на посту президента. За його словами, своїми пріоритетами він вважає створення дієвого уряду та проведення реформ для захисту прав людини. Як бізнесмен, він пообіцяв знайти спільну мову зі своїм колегою Дональдом Трампом щодо збільшення торгівлі між двома країнами. А своїй колишній метрополії, Великої Британії, взагалі запропонував місце торгового партнера №1.

Читайте також: Сенегальські війська увійшли на територію сусідньої Гамбії

Виконання цих обіцянок наразі залежить від рішення Джаме. Можливо у колишнього військового вистачить волі не створювати ще один збройний конфлікт в одному з найгарячіших континентів планети.