Один день з фінськими добровольцями

Світ
15 Травня 2016, 10:32

Що може об’єднувати будівельника, водія трамваю, колишнього спецназівця та юриста відомої аудиторської кампанії? Здогадуюсь, всі скажуть хокей, який дійсно дуже популярний в Фінляндії. Але це не зовсім так. Всі вище перечисленні люди займаються на курсах військової підготовки, які як виявляється не менш популярні ніж хокей. 

Організацією курсів займається Національна Асоціація сприяння обороні Фінляндії (НАСОФ). Це незалежна громадська організація, яка тісно співпрацює з Міністерством Оборони, завданням якої є сприяння державі в проведенні курсів військової підготовки. НАСОФ була заснована в 1993 році, з того часу через її тренування пройшло близько 700 000 людей. Асоціація має свої філіали в усіх провінціях країни.

Необхідно пояснити, що після демобілізації фіни потрапляють в Резерв Армії, але кожного року вони зобов’язані проходити перепідготовку. При цьому слово «зобов’язані» звучить не зовсім вдало – фіни охоче займаються своєю подальшою військовою підготовкою.

Діяльність Асоціації регулюється спеціальним законом, в якому прописано, що НАСОФ займається добровільною військовою підготовкою та інформує своїх громадян про їх можливу участь в захисті Батьківщини. Велику роль тут відводять жінкам, які тут займаються на рівних з чоловіками.

Військова підготовка на курсах відбувається за декількома напрямками: загальне військове навчання, спеціалізоване навчання та курси командирів.

Читайте також:  Як готують фінський спецназ

Особливу увагу тут звертають також на надання першої медичної допомоги, психологічній роботі, гасінню пожеж, навичок орієнтуванню на місцевості. Ці курси дуже популярні серед населення.

Управління Асоціацією здійснюють офіцери Резерву Армії, які й формують порядок денний курсів військової підготовки.

Кореспондентові Тиждень.ua пощастило відвідати спеціалізовані курси по підготовці до боїв в міських умовах, при чому це були як штурмові дії так і облаштування оборони.

Біля Гельсінкі розташована велика військова база на острові Сантахаміна, тут Міністерство Оборони Фінляндії виділило НАСОФ приміщення, полігон, техніку, зброю та боєприпаси.

Я дуже здивувався, коли побачив на КПП тендітну жінку в камуфляжі з французьким ручним гранатометом Apilas за спиною. Офіцери резерву, які супроводжували, побачивши моє здивування сказали, що тут це звичайна справа.

Зазвичай перед початком курсів кожен доброволець повинен пройти обов’язкову стрілецьку підготовку. Їм докладно показують як розбирається/збирається АК (автомат Калашнікова), після цього навчають стрільбі з нього в різних положеннях. Після успішної здачі тестів, вони переходять до тренування з ПК ( кулемет Калашнікова).

Коли інструктор задоволений результатами роботи добровольців, тоді починають знайомити з технікою стрільби з РПГ-18 (ручний протитанковий гранатомет). Треба сказати, що фіни багато уваги приділяють вивченню технічних питань. Тому інструктор, жінка до речі, докладно пояснює добровольцям як потрібно прицілюватися, натискати на гачок та різні положення стрільби з гранатомету. Тільки після цього групу ведуть до окопів, які тут спеціально підготовлені і вже звідти добровольці тренуються вести вогонь по макетам танків. Але поки всі не покажуть результат, якого очікує інструктор, ніхто нікуди не йде. Довелося побачити, як одна з груп терпеляче чекала, поки хлопчина зовнішності Деніела Редкліфа намагався вцілити в макет.

Читайте також: Добровольці-білоруси: «Чому українська влада нас боїться, ми розуміємо не дуже»

Паралельно цьому на іншій ділянці полігону, йшли відпрацювання захоплення будинків іншою групою. Інструктор востаннє демонстрував потрібні дії кожного при штурмі. Після цього добровольці пішли в атаку, але різкий окрик зупинив їх – інструктор показував на помилки при груповому русі. Потрібно сказати, що добровольці виконували ці вправи, як і попередні в повному спорядженні: каска, бронежилет, розгрузка, тактичні окуляри та рюкзак.

Недалеко звідси розташована зона для тренувань екстремальної їзди. Тут добровольців навчають тонкощам їзди під час бойових дій, використовуючи шумові гранати, петарди. Водіїв навчають резервісти, які виконували військову місію в Афганістані.

Після цього нам показали тренування протитанкових підрозділів. Добровольцям видали макети французьких Apilas. Інструктор спочатку розповів про техніку безпеки, а вже потім приступив до пояснення роботи гранатомету. Під час спілкування з деякими добровольцями, я дізнався, що це все вони проходили під час служби в Армії, але як вони самі сказали військову справу треба вивчити так, щоб пам’ятали м’язи, а не голова. Тому всі дії вони старанно повторюють по декілька десятків разів.

Позаяк прийшов час обіду, нас з фінською журналісткою запросили в звичайну солдатську їдальню. Мене, до речі, на цих навчаннях вразило те, що ніхто з НАСОФ не хотів влаштовувати «показухи».

В їдальні проводиться ремонт, але вона справді вражає своєю функціональністю, простою смачною їжею та військовим порядком. В меню сьогодні подавали варену картоплю, смажену свинину, різні салати, шоколадний суп (!!!) та воду. Посуд одноразовий пластиковий.

Кожен, хто вставав зі столу, витирав за собою та ніс свої тарілки до різних пакетів зі сміттям. Фіни дуже переймаються екологією, тому сміття збирають у відповідності до його складу. Органічне в один пакет, неорганічне в інший.

Читайте також: Російські добровольці – козир у рукаві

В їдальеі також знаходилися також соллати строкової служби. Коли я в них записав про консерви, тушонку, то вони спочатку не зрозуміли про що я говорю. Бійці розповіли, що зазвичай харчування у них лише зі свіжих продуктів, ніяких напів-фабрикатів чи подібного, а консерви та тушонку видають лише під час раптових навчань, і то лише на перший час, коли польові кухні не встигають.

Смачно пообідавши, ми поїхали на навчання снайперів. Зазвичай добровольці тренуються на радянських СВД, але сьогодні їм дали можливість постріляти з фінських гвинтівок Сако ТРГ.

На жаль, нам не дали можливості повністю подивитися ці навчання, адже добровольці які тренувалися, були снайперами в спецпідрозділах. У випадку необхідності, їх першими викликають до своїх підрозділів. Тому вони не хотіли щоб преса могла розповісти деякі деталі їх роботи.

Також треба сказати, що фінські дровольці досить уважно слідкують за війною в Україні і ставили досить багато запитань, особливо про перші декілька місяців війни 2014 року і чому в нас є проблеми з мобілізацією.