Політолог: Янукович “здасть” Сім’ю лише тоді, коли доведеться здаватися самому

16 Грудня 2013, 14:20

«Янукович здасть Сім’ю лише, коли прийдеться здаватися, а так просто здавати найближче оточення – на це він не піде. Секретар РНБО Андрій Клюєв і міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко – дуже важливі персони для влади. Якщо їхнє звільнення можливе, то тільки якщо буде нова хвиля протестів і тиску. Зараз це означало б, що ставка влади на силову вертикаль вже не є головною у президентській тактиці», –  підкреслює Карасьов.

За його словами, сьогодні, коли ситуація вже не така загрозлива для Януковича, як кілька тижнів тому, «з його боку погодитись на відставку найближчого оточення було б неправильним».

«Тому реакція на вимогу опозиції, а саме – перезавантаження влади – може втілитись тільки перезавантаженням окремих міністрів. Таким чином влада ще раз продемонструє, що Янукович готовий до компромісів, але не опозиції чи Майдану, а більше зовнішньополітичним партнерам», – вважає експерт.

За його словами, якщо будуть покарані міністри, які несуть відповідальність за невдалу євроінтеграцію, «то це може задовольнити також кремлівське російське керівництво».

На його думку, якщо звільнення відбудеться, то будуть звільнені кілька міністрів, «які не мають прямого відношення до фінансів і які не мають відношення до "младодонецьких реформаторів", а які входять у так звані умовні квоти деяких українських олігархів».

«Якщо перезавантаження влади відбудеться, то воно буде хитрим. Зокрема відомо, що міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов і міністр промислової політики Михайло Короленко належать до когорти Ріната Ахметова. Але треба брати до уваги, що вони  міністрами не пробули й року, а угода готувалася протягом 6 років», – підкреслив Карсьов.

Це, за словами політолога, звільнить владу представників фінансово-промислових груп, до яких сьогодні виникають претензії, і зміцнить позиції донецьких младореформаторів в уряді».

«Через можливі відставки в уряді позиції прем’єр-мінстра Миколи Азарова навряд чи будуть підірвані», – підсумував він.

Як повідомлялось, за інформацією джерел "КоммерсантЪ-Украина", найближчим часом буде оголошено про інших відставки високопоставлених чиновників.

Нагадаємо, 14 грудня голову КМДА Олександра Попова та заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Володимира Сівковича відсторонили за клопотаннями Генпрокуратури у зв’язку з підозрою у причетності до порушення конституційних прав громадян на Майдані Незалежності в ніч на 30 листопада.