Алла Лазарева головна редакторка «The Ukrainian Week, Edition Francaise», керівниця напрямку іномовлення, власна кореспондентка «Тижня» у Парижі

«Містраль» до листопада

Світ
4 Вересня 2014, 14:27

Експертне середовище наголошує, що існують два великі ризики, які можуть повернути ситуацію на висхідні позиції. Перший – що знайдеться привід визнати поведінку Росії «задовільною», а другий – що «Владивосток» буде по-простому викрадений під час навчань, запланованих на 10-19 вересня.

Друга гіпотеза, хоч і на перший погляд виглядає фантастичною, не така вже не обгрунтована. Французька історія знає приклад скасування поставки бойових кораблів до Ізраїлю, що його ухвалив генерал де Голль відразу після Шестиденної війни. Тоді, в різдвяну ніч 1969 року, попри проголошене ембарго «шербурські катери» тишком вирушили до країни-замовника. Чому б не уявити, що росіяни зовсім непогано знають новітню історію?

Політичне рішення про призупинення контракту з певною тривогою коментується французькими медіа. Якими будуть економічні наслідки для Франції? Аналітики підраховують миттєві та довгострокові збитки, намагаються зрозуміти, чи виграють щось від скасування цього контракту інші держави-члени ЄС та НАТО, чи є можливість та на яких умовах знайти іншого покупця для вертольотоносців…

«Дії Росії на Сході України суперечать засадам європейської безпеки», – проголосив президент Олланд. Водночас, у кулуарах зовнішньополітичного відомства скаржаться на «масивний, колективний тиск на Францію» та наголошують, що прямі втрати Парижа можуть досягти суми в 1 мільярд євро.

Читайте також: РФ вже збирається самотужки будувати "Містралі"

За відновлення контракту вже почали боротьбу активісти проросійського лоббі всіх політичних тенденцій. «Я шокований, це справжній скандал, – заявив АФП один з лідерів крайної лівої профспілки «Робоча сила» (Force Ouvrière) Жан-Марк Перез.- Уявіть:  під загрозою опинилися кілька сотень робочих місць!»

Сувереніст(так у Франції називають противників євроінтеграції та НАТО) та колишній кандидат у президенти Філіпп де Вільє, який кілька тижнів тому зустрівся у Криму із Путіним, щоб обговорити створення на півострові історичного парку, також роздратований. «Франція дозволяє маніпулювати собою Америці, – вважає він. – Штати просувають своє бачення світу ціною руйнування Росії».

 З-поміж тих, хто висловив публічне обурення призупинкою контракту – депутат від правого Союзу за Народний Рух, організатор недавнього візиту до Парижа російського спікера Сергія Наришкіна Тьєррі Маріньяні, колишній міністр внутрішніх справ, лівий радикал Жан-Пьєр Шевенман, спостерігач від Національного Фронту на так званому «референдумі» в Криму Аймерік Шопрад… Всі ці люди, незалежно від політичної орієнтації, роблять все, щоб призупинка контракту не виходила за межі тимчасового політичного кроку.

Читайте також: Франція призупинила поставку "Містралей" до Росії

Кілька тисяч російських моряків, які з червня вчаться працювати на «Містралях» у місті Сен-Назер, схоже, не дуже налякалися заяви Олланда. Вони й далі здійснюють навчанння, за два дні готуються вийти в море, а в середу ввечері, «щоб розслабитися», організували вечір танців просто на борту щойно збудованого «Владивостока».

Опоненти контракту мобілізуються. За кілька годин на площі Трокадеро в Парижі збереться демонстрація протесту, з вимогою повністю скасувати контракт з Росією. Інша протестна акція запланована в неділю, 7 вересня, у самому судобудівельному містечку в Сен-Назері. Паралельно, в тому самому місці і в той же час мітинг на підтримку Росії готує французький Національний Фронт.