Президент Польщі сподівається, що двері до ЄС не зачиняться для України після Вільнюса

29 Листопада 2013, 08:42

 На його переконання доказом «відчинених дверей» може стати лібералізація візового режиму з Україною. «Є доброзичливе ставлення, і бажання, щоб максимально полегшити Україні виконання критеріїв, необхідних для того, щоб лібералізований кордонний рух міг відбуватися у ширшому масштабі. Адже ми самі добре пам'ятаємо, наскільки велике значення для формування польської ментальності мала можливість поїздок на Захід. Я переконаний, що цю пропозицію можна адресувати так само українській владі, як і українському суспільству», – сказав польський президент.

 Окрім того, на його думку, держави ЄС повинні опрацювати рішення, яке відкриє Україні можливість користуватися системою транспортування газу в напрямку з Заходу на Схід – через Словаччину.

«Це величезний шанс, який дозволяє збільшити стійкість української економіки перед можливими загрозами, пов'язаними із далекосяжною залежністю від одного напрямку постачання», – заявив президент Польщі.

Як відомо,   канцлер Німеччини Анґела Меркель під час відкриття саміту  в Вільнюсі заявила, що не має надії, що угоду про асоціацію з Україною буде підписано

В той же час  президент Литви Даля Грібаускайте   заявила, що оцінку проблемам в Україні буде дано 29 листопада  після обіду.

Єврокомісар Штефан Фюле у Вільнюсі в ході бізнес-форуму в рамках саміту Східного партнерства заявив , що угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом може бути підписана, щойно Київ буде до цього готовий.