Політолог: Янукович використав свій план “Б”

21 Листопада 2013, 18:33

«Після сьогоднішніх подій можна робити висновок із дуже високою вірогідністю, що ніякого дива не відбудеться – а угода між Україною і ЄС у Вільнюсі не буде підписана. І не тільки тому, що призупинена підготовка, а тому що заявлена контрідея, новий план – це і є план "Б" Януковича, хоча всі казали, що немає, але ось він заявлений», – заявляє Фесенко.

За його словами, план «Б» заключається в ініціюванні переговорів у тристоронньому форматі.

«Дуже показово, що ця ідея про тристоронні переговори пролунала одночасно – з вуст президента РФ Владіміра Путіна, до того ж, з посиланням на президента Віктора Януковича, й в документі уряду», – наголошує політолог.

За його словами, офіційна відповідь Європи щодо України буде не відразу.

«Швидше, за все європейські політики розчарувались, тому у євроінтеграції для України буде певна пауза. Нам не варто сподіватися на рішення відразу – можливо, воно прийде через кілька років», –  вважає Фесенко.  

«Можливо, Європа змушена була б погодитись на переговори у такому форматі, бо й вона зацікавлена в певному неконфліктному розв’язанні ситуації. Зараз не йдеться про відмову від асоціації, а йдеться про відкладене рішення. Коли воно спрацює? Це залежить від президентських виборів чи від розвитку тристоронніх переговорів. Але думаю, що підписання угоди про асоціацією може стати реальністю після президентських виборів», – вважає Фесенко.

На його думку, найбільша проблема у тому, що важко прогнозувати, скільки часу триватимуть ці переговори.

«Думаю, що Росія нас буде підштовхувати до Митного союзу. Як на мене, розворот до Москви може відбутися – і залежатиме від зовнішньої і внутрішньої кон’юнктури», –  вважає Фесенко.

Нагадаємо, 21 листопада своїм розпорядженням уряд призупинив підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС.

Лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що опозиція вимагає від президента Віктора Януковича та прем’єр-міністра Миколи Азарова прибути до парламенту у зв’язку з цим рішенням.