Мінагрополітики: висновки російських інспекторів щодо Roshen безпідставні та неправдиві

30 Жовтня 2013, 11:00

У відомстві підкреслюють, що такі дії суперечать законодавству обох країн та нормам і вимогам СОТ. Водночас, «українська сторона виконала всі умови Росспоживнагляду щодо організації інспектування кондитерських фабрик корпорації «Рошен».

«Заява Росспоживнагляду стосовно підсумків перевірки українських фабрик корпорації «Рошен» містить відверто неправдиву інформацію, а її тональність не відповідає духу українсько-російської співпраці… Росспоживнагляд звинуватив українського виробника у неналежному контролі якості сировини, відсутності дозволів на експорт до РФ продукції основного виробника сировини та у виготовленні продукції на основі застарілих нормативів, що було розцінено як недотримання санітарних норм РФ. Українська сторона вважає дані висновки безпідставними», – йдеться у повідомленні.

У міністерстві наголосили, що позиція Росспоживнагляду щодо невідповідності продукції Roshen санітарним вимогам РФ через розбіжності в харчовому законодавстві двох країн щодо нормування показників безпечності готової продукції не витримує критики. Оскільки, український виробник-експортер продуктів харчування до РФ, незалежно від вітчизняних вимог до якості та безпечності, пройшов сертифікацію у відповідних уповноважених державних установах РФ, під час якої було підтверджено відповідність російським нормативним документам.

«Зокрема, у 2013 році корпорація «Рошен» пройшла сертифікацію в Брянському центрі стандартизації та управління якістю РФ. Продукція була досліджена лабораторією Державного дослідного центру ФБУЗ «Центр гігієни й епідеміології Брянської області», яка встановила повну відповідність продукції всім російським вимогам з безпечності, в т.ч. показникам мікробного псування – вмісту дріжджів і пліснявих грибів. Відповідність продукції КК «Рошен» російським вимогам безпечності підтверджується результатами лабораторних досліджень, які здійснюють українські сертифіковані лабораторії з перевірки якості і безпечності харчової продукції», – резюмували у відомстві.

Як повідомлялось, 28 жовтня Росспоживнагляд заявив, що робота експертів в Україні проходила в неділовій та недружній обстановці, створеній керівництвом Мінагрополітики України, «яке виступило із заявами, спрямованими на дискредитацію експертів».

Експерти Росспоживнагляду з 22 до 24 жовтня проінспектували підприємства кондитерської корпорації Roshen. Вони відвідали Київську та Вінницьку фабрики, та розподільний центр корпорації «Плюс».

Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк висловив обурення тим, що в складі інспекції Росспоживнагляду з перевірки фабрик Roshen були представники російських кондитерських компаній, які можуть здійсювати промислове шпигунство.

Нагадаємо, у липні Росспоживнагляд заборонив постачання до РФ шоколадних цукерок, вироблених на українських фабриках Roshen.

Молдова, Казахстан, Таджикистан, Білорусь перевірили українські цукерки та не знайшли порушень щодо їх якості та безпеки.

Посол РФ в Україні Міхаіл Зурабов заявив, що у Росії є питання до виробництва, а не якості продукції Roshen.