Опозиція пропонує Раді євроінтеграційні зміни до виборчого законодавства

30 Жовтня 2013, 09:38

Документ подали до Ради як альтернативний законопроекту фракції Партії регіонів і уряду. "Пропозиції ПР артії регіонів – ширма, яка не здатна гарантувати встановлення реального волевиявлення громадян на виборах народних депутатів. Враховуючи євроінтеграційні кроки України, прийняття урядового закону неприпустимо", – вважають соратники Віталія Кличка, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Законопроектом УДАР пропонує внести зміни до Кримінального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства , а також закони "Про вибори народних депутатів", "Про Центральну виборчу комісію" та інші.

Зокрема, документ встановлює новий принцип формування ЦВК. Зараз 15 членів ЦВК призначає Рада за поданням президента, який повинен враховувати пропозиції депутатських фракцій і груп, проте яких саме фракцій, у чинному законі не сказано. Опозиціонери пропонують встановити квоту для депутатських фракцій : по дві кандидатури від кожної фракції і одна кандидатура від " зборів більшості позафракційних депутатів". "Ми хочемо забезпечити гідне представництво опозиції в ЦВК, так як зараз ЦВК є провладною, і це позначається на рішеннях комісії. У нас немає таких понять, як опозиція і коаліція, тому ми пропонуємо віддати першість у формуванні комісії нечисленним фракціям", – пояснила Наталія Агафонова. До кандидатів у члени ЦВК пропонується встановити додаткові вимоги: обов'язкове отримання вищої юридичної освіти та громадянства України не менше ніж за п'ять років до дня призначення.

Головне нововведення законопроекту стосується оскарження результатів виборів народних депутатів і президента. "Оскарження рішень ЦВК щодо встановлення результатів виборів або всеукраїнського референдуму не може бути предметом судового розгляду після набуття повноважень президента, народного депутата або оприлюднення результатів референдуму", – сказано в законопроекті.

Також соратники Кличка пропонують заборонити розрив меж мажоритарних округів, збільшити максимальну кількість виборців, закріплених за виборчою дільницею (до 2 тис. осіб замість 1,5 тис людей на великих дільницях), і закріпити право формування складу ОВК виключно за партіями, які висувають виборчий список по загальнодержавному округу.

Також пропонується зобов'язати Центрвиборчком контролювати вміст агітаційних листівок. "Забороняється не тільки поширення, але й виготовлення друкованих агітаційних матеріалів, які містять завідомо недостовірні або наклепницькі відомості про партію або кандидата в депутати" , – зазначають автори законопроекту. Журналістам, у свою чергу, забороняється "замовчувати суспільно важливу інформацію, яка стосується виборчого процесу". "Інформаційні агентства та ЗМІ зобов'язані оприлюднювати інформацію про вибори відповідно з фактами, не допускаючи спотворення інформації , – сказано в документі. – ЗМІ та інформаційні агентства зобов'язані отримувати інформацію про події на виборах від двох або більше джерел, віддаючи перевагу першоджерелам". Агафонова запевнила , що у авторів законопроекту немає претензій до роботи ЗМІ. "Наша пропозиція не пов'язане з будь-якими порушеннями на виборах. Ці норми містяться в рекомендаціях Венеціанської комісії до змін до виборчого законодавства" , – підкреслила депутат.

У ПР не підтримуватимуть законопроект. "Він не буде прийнятий ! У нас є свій документ, його ми і будемо підтримувати, а представники УДАРу не запропонували нічого нового – їх принцип формування ЦВК політичний! Крім того, якщо заборонити громадянам оскаржити результати виборів, то як тоді бути з Конституцією, яка свідчить, що всі правові відносини підпадають під юрисдикцію судів?" – заявив народний депутат Володимир Олійник (ПР).

Водночас документ несподівано підтримали у КПУ, що підвищує шанси його прийняття. "Пропозиції УДАРу виглядають здраво – у судів не повинно бути права позбавляти депутатів повноважень! А ЦВК не може працювати об'єктивно в нинішньому складі, тому ми уважно вивчимо законопроект , і не виключено , що підтримаємо деякі його норми" , – сказав народний депутат Олександр Голуб (КПУ).