Прем’єр Польщі: Досі поведінка української влади на шляху до ЄС була незадовільною

25 Жовтня 2013, 19:47

На брифінгу після завершення дводенного саміту Європейського Союзу у Брюсселі Туск сказав, що "важко уявити" ситуацію, коли Тимошенко "примусово вивезуть за кордон на примусове лікування".

"Досі поведінка влади в Україні була недостатньою і незадовільною. Маємо часом враження, що відбувається жонглювання і гра з часом", – заявив Туск.

За його словами, "якщо влада в Україні не зрозуміє, що ця справа має бути вирішена, і щоб це вирішення було прийнятне для Тимошенко, то це може мати негативні наслідки". Польський прем’єр додав, що "Тимошенко зацікавлена, аби дочекатися (підписання Угоди про асоціацію – Ред.), вона зацікавлена, щоб зближення України та ЄС стало доконаним фактом. І, напевно, вона була би проти того, аби її ситуація не завадила цьому історичному моменту – зближенню України та Європи".

"Але Польща буде тим локомотивом, який доведе до щасливого кінця – зближення України і Європи," – додав голова уряду Польщі.

Нагадаємо, 23 жовтня Європейський парламент (ЄП) у прийнятій резолюції рекомендував Раді ЄС підписати з Україною Угоду про асоціацію у разі виконання Києвом необхідних умов.

Як відомо, 18 листопада Європейський Союз прийматиме остаточне рішення про підписання Угоди про асоціацію з Україною 18 листопада.

Посли Франції, Німеччини та Польщі вважають, що без звільнення Тимошенко підписання угоди з ЄС неможливе.

Міністри закордонних справ Європейського Союзу закликали Україну вирішити ситуацію з екс-прем'єром Юлією Тимошенко якомога швидше, оскільки затягування ставить під ризик підписання Угоди про асоціацію. Це випливає із заяв, зроблених 21 жовтня міністрами на початку засідання ради ЄС з питань закордонних справ у Люксембурзі.