Опозиція пропонує перейменувати сектор комуністів у Раді у “квартал червоних ліхтарів”

11 Жовтня 2013, 09:44

Вчора фракції опозиції не стали перешкоджати парламентській більшості прийняти законопроект у першому читанні, оскільки впевнені, що без їхньої участі документ не має шансів вступити в силу.

"Цей законопроект прийнятий лише в першому читанні, на наступній сесії він ніколи не набере 300 голосів! Це у владі така імітація роботи – вони думають, що зможуть задурити ЄС своїми реформами", – заявив народний депутат Павло Петренко ("Батьківщина").

Опозиція гостро розкритикувала комуністів, які виступали проти законопроекту, однак в кінцевому результаті проголосували за нього.

"Комуністи двічі підтримали проекти ПР, які вони охрестили антинародними… У зв'язку з цим сектор, де сидять комуністи, перейменований в квартал червоних ліхтарів", – написав у Facebook народний депутат Володимир Курінний (УДАР), пише  "Коммерсантъ Украина".

"Голосування комуністів викликає бажання внести законопроект про заборону Компартії", – додала народний депутат Анжеліка Лабунська (позафракційна).

Петро Симоненко спростував звинувачення меншини.

"Опозиція прагне домовитися з олігархічною партією влади і кулуарно використовувати суди для своїх інтересів – саме для цього Яценюк запропонував Януковичу створити спільний законопроект! А ми проголосували, щоб перевести в публічну площину обговорення цієї ініціативи – ми вважаємо, що судді повинні обиратися народом!" – пояснив Симоненко.

Як повідомлялось, вчора Верховна Рада попередньо схвалила внесення змін до Конституції, що стосуються посилення гарантій незалежності суддів. За таку постанову двічі проголосувало 244 депутати від ПР, КПУ та позафракційні.

Опозиція законопроект не підтримала. «Під прикриттям євроінтеграційних вимог чинна влада та Партія регіонів намагаються «протиснути» закон, який ще більше посилить авторитарну диктатуру президента Віктора Януковича та зробить його вплив на судову систему практично необмеженим. Цей закон не відповідає навіть тим напрацюванням, які були підготовлені Конституційною асамблею, що була створена за ініціатива чинного президента», – йшлося в заяві опозиції.

Як відомо, 24 вересня Конституційний Суд визначив як конституційні положення законопроекту про безстроковість призначення суддів, яким пропонується скасувати 5-річний термін першого призначення суддів судів загальної юрисдикції та дозволити їх призначати безстроково.