Опозиція: влада проштовхує закон про необмежений вплив Януковича на суди, прикриваючись євроінтеграцією

9 Жовтня 2013, 14:37

«Під прикриттям євроінтеграційних вимог чинна влада та Партія регіонів намагаються «протиснути» закон, який ще більше посилить авторитарну диктатуру президента Віктора Януковича та зробить його вплив на судову систему практично необмеженим. Цей закон не відповідає навіть тим напрацюванням, які були підготовлені Конституційною асамблею, що була створена за ініціатива чинного президента», – йдеться в заяві.

В заяві, зокрема, йдеться про те, що законопроект не враховує зауважень Венеціанської комісії щодо обмеження недоторканості суддів, а також зауважень щодо чіткого та прозорого розмежування повноважень Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

«Крім цього, змінами до статті 131 президентського законопроекту закладаються додаткові механізми узурпації влади в судовій системі за рахунок необґрунтованого розширення повноважень Вищої ради юстиції», – йдеться в заяві.

Опозиційні фракції закликають владу до переговорів та створення в парламенті тимчасової спеціальної конституційної комісії, яка напрацює спільний та узгоджений текст проекту конституційних змін. 

Нагадаємо, 24 вересня Конституційний Суд визначив як конституційні положення законопроекту про безстроковість призначення суддів, яким пропонується скасувати 5-річний термін першого призначення суддів судів загальної юрисдикції та дозволити їх призначати безстроково. 

Ініціатором закону виступив президент Віктор Янукович. Проектом пропонується внести зміни в Конституцію.

Закон також передбачає, що створення, реорганізація та ліквідація судів буде здійснюватися законопроектами. Документ встановлює, що Вища рада юстиції за пропозицією Вищої кваліфікаційної комісії суддів буде вирішувати питання про надання згоди на притягнення судді до кримінальної відповідальності.

Як повідомлялося, Верховна Рада планує розглянути цей законопроект у четвер, 10 жовтня.