Опозиція ініціює відставку Богатирьової через 100 виявлених порушень у її відомстві

9 Жовтня 2013, 09:19

Члени ТСК зазначають, що в країні зберігається високий рівень смертності від серцево-судинних (66% від загального рівня смертності ) і онкологічних захворювань (14 %): "Близько 14 млн українців страждають серцево-судинними захворюваннями, 1,2 млн – на цукровий діабет, близько 1 млн – онкологічними захворюваннями", пише "Коммерсантъ Украина"..

Таку ситуацію автори документа пояснюють "низькою якістю" медичного обслуговування і нерівним доступом до лікування: "У 2012 році в Україні було закрито 104 лікарні, скорочено 7 тис. лікарів і 18100 осіб медперсоналу".

За даними ТСК, за останні два роки в роботі МОЗ було допущено більше 100 різних порушень.

Наприклад, повідомляється, що в 2012 році в Україні діяло вісім цільових державних медичних програм, але жодна з них не виконувалася повністю.

Так, програма протидії туберкульозу передбачала туберкулінодіагностику 90 % дітей у віці до 14 років, а за фактом було охоплено 72 % дітей. Лікуванням від туберкульозу планувалося забезпечити 75 % ВІЛ-інфікованих, але отримали лікування всього 45% пацієнтів : "У 2012 році на туберкульоз захворіли 30,9 тис. осіб, що на 1,3 % більше, ніж у 2011-му ".

Згідно з висновками депутатів, програма імунопрофілактики також не було виконане: охопити щепленнями планувалося 95 % дітей віком до року, а було щеплено від 46 % до 75 %.

У Раді стверджують, що через неправильний розподіл медпрепаратів в деяких регіонах виникала недостача вакцин, що призводило до спалахів інфекційних захворювань.

Наприклад, в 2012 році вакциною для профілактики туберкульозу Тернопільська область була забезпечена на 134% , а Запорізька – всього на 52%.

При цьому минулого року кількість хворих на туберкульоз у Запорізькій області зросло на 5%.

"Питаннями виконання державних програм і розподілу препаратів для вакцинації займається міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова. Тому ми будемо рекомендувати президентові і Кабінету міністрів звільнити її з займаної посади" , – заявив Дирів.

У звіті повідомляється про збільшення кількості фальсифікованих ліків – в 2009 році було вилучено 230 тис. упаковок, а в 2013-му – понад 4 млн, – а також про використання заборонених медикаментів : "У 2012 році була введена заборона на використання вакцини Pentaxim ( проти дифтерії , коклюшу та правця. – Ред.). Лише торік було видано п'ять розпоряджень про тимчасову заборону обороту даної вакцини. При цьому летальні випадки внаслідок використання препарату Pentaxim були виявлені і в 2013 році".

Комісія виявила порушення і в держзакупівлях.

"Міністерство закуповувало імпортні препарати та медичне обладнання за цінами від 10% до 70% вище, ніж у Росії, Польщі, Болгарії, Чехії, Угорщини, Молдови. Якби закупівля здійснювалася за мінімальними цінами, економія склала б близько 47,5 млн грн", – пояснив Дирів.

Це підтверджують представники громадських організацій.

У ТСК вважають, що до завищення цін призводять махінації дистрибуторів, які завозять імпортні ліки в Україні через численних посередників, які визначають додаткові націнки.

В Асоціації міжнародних фармвиробників цього не заперечують. "Закупівлі МОЗ складають невеликий відсоток на загальному ринку ліків, обсяг якого – 35 млрд грн. У махінаціях там можуть бути зацікавлені компанії, що беруть участь у тендерах. Піти від корупції можливо, якщо припинити централізовані держзакупівлі, забезпечивши пацієнтів препаратами за програмами реімбурсації – часткової компенсації вартості ліків", – заявив директор асоціації Володимир Ігнатов.

ТСК рекомендує Генпрокуратурі, СБУ і МВС провести перевірку і дати правову оцінку виявленим порушенням.

У МОЗ сумніваються, що звіт буде прийнятий парламентом.

"Подібні документи виходили неодноразово, але лопалися, як мильна політична булька . Якщо Рада прийме звіт і матеріали будуть передані в слідчі органи, які доведуть причетність посадових осіб до правопорушень, ці співробітники понесуть відповідальність. Але в останні роки жодного судового рішення по даних ТСК не було", – заявив в. о. керівника прес – служби МОЗ Віктор Сальков .

Вчора шість представників фракції Партії регіонів , що входили до складу комісії , відкликали свої підписи під звітом і запропонували продовжити роботу ТСК ще на три місяці .

Як повідомлялось, 15 травня Верховна Рада ухвалила ініційований опозицією проект постанови про створення Тимчасової слідчої комісії з розслідування порушень законодавства при здійсненні державних закупівель, неефективного використання державних коштів та зловживань службовим становищем з боку посадових осіб Міністерства охорони здоров'я (№2690).