Екс-заступника голови Держкомрезерву засудили на 8,5 років за розкрадання 160 млн при закупівлі цукру

8 Жовтня 2013, 14:49

Чиновнику призначено покарання у вигляді 8 років 6 місяців позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на підприємствах і установах усіх форм власності строком на 3 роки, конфіскацією всього належного йому майна та позбавлено 5 рангу державного службовця.

Суд визнав винним посадовця у розкраданні держаних коштів в сумі 162,7 млн грн із використання ланки підконтрольних підприємств при закупівлі у Держкомрезерв 14 790 тонн цукру на початку 2010 року.

За дорученням Генеральної прокуратури України державне обвинувачення підтримував прокурор Дніпровської екологічної прокуратури Максим Шабалін.

«Вину підсудного доведено в повному обсязі. Суд повністю підтримав пред’явлене обвинувачення колишньому високо посадовцю і виніс законне та обґрунтоване рішення», – зазначив державний обвинувач.

Нагадаємо, у 2001 році Генеральна прокуратура повідомила про відкриття кримінальних справ за фактом розкрадання коштів державного бюджету. Так, у 2008 році уклали контракт на закупку  24,8 тис тонн зерна пшениці для державного резерву. Зерно до резерву не надійшло, хоча держава сплатила за нього 34,8 млн. грн.

Крім цього, у 2010 році Держкомрезервом на рахунок одного з комерційних товариств було перераховано понад 243 млн. грн. бюджетних коштів за цукор, який фактично не поставлявся.

За значно завищеними цінами для державного резерву у 2008 році також здійснено закупівлю дизельного пального, внаслідок чого державі завдано збитків на суму понад 24,2 млн. грн.

За інформацією Генпрокуратури, загалом такими оборудками посадовців Держкомрезерву державі завдано збитків на суму понад 245,4 млн грн.