Цього року Україну випробовували рекордні снігопади, дощі й аномальний холод

29 Вересня 2013, 22:59

Сніжна зима у Києві

Цього року за зиму випало 260 мм опадів, що на 120 мм більше від норми. «Це унікальна картина, і ця зима зайняла друге місце з 1970 року за кількістю опадів», – коментує Олена Доніч, начальник відділу кліматології Центральної геофізичної лабораторії. 

Березневі снігопади

Протягом 22-23 березня на частині території України вперше за більше, ніж за 100 років, протягом двох діб випало більше 50 мм опадів, що дорівнювало місячній нормі.

У ці дні черговий сніговий рекорд встановив і Київ. 22-24 березня у столиці випало 60 мм опадів – подібного не було за всю 132-річну історію метеоспостережень.

 

Спекотний квітень у Луганську

1 квітня  синоптики зафіксували рекордну за весь період спостереження – за 175 років – денну температуру повітря у Луганську – 25,1 градусів тепла.

Найкоротша весна у Києві

Цьогорічна весна у столиці виявилася найкоротшою за всю історію метеоспостережень –   розпочавшися 31 березня, вона закінчилася 25 квітня. Вже 26 квітня у Києві настало метеорологічне літо, яке відзначилося надзвичайно спекотним травнем. Зокрема, середня температура у місті склала +18,9 градусів, що на 3,7 градуси вище кліматичної норми. Вперше з 1970 року температура води на посту ЦГО, розташованому в Гідропарку, вже 10 травня досягла 20 градусів.

У столиці були й інші, менш помітні погодні рекорди. «29 березня у Києві досягнуто температурного рекорду: була зафіксована найнижча температура –  -10, 8 С з 1899 року. Тоді як у квітні у Києві були зафіксовані найвищі температури – і середньодобі, і максимальні за увесь період метеоспостережень», – коментує Доніч.

Метеоритний дощ

У ніч на 13 серпня Україна могла спостерігати за рекордним метеоритним дощем. Справа у тому, що цього року пік метеоритного дощу Персеїд припав на безмісячну ніч, що надало можливість яскравіше побачити зорепад. Також побила рекорди кількість виниклих болідів  дуже яскравих «падаючих зірок», яскравість яких досягає яскравості Венери.

Аномально холодна осінь

Як стверджують синоптики, такого холодного вересня, як цього року, не було з 1901 року.

Рясні дощі восени

Цієї осені побив рекорд також рівень опадів, якого не спостерігалося в Україні протягом 90 років. Незважаючи на те, що вересень не закінчився, випала 4-місячна норма опадів.

«Цього року вересень Київ побив рекорд за кількістю опадів – з 1923 року. Того року випало 164 мм, а станом на сьогодні – вже 211 мм», –  пояснює Людмила Савченко, начальник відділу метрологічних прогнозів Укргідрометцентру. 

Морозяні рекордні прогнози на зиму

За словами американських синоптиків, прийдешня зима у Європі буде найхолоднішою за останні 100 років. Європу накриє циклон, який принесе крижані арктичні повітряні маси. Разом з низькою сонячною активністю фахівці пронозують рекордно низькі температури і аномальні погодні явища. Якщо вірити статистиці, подібна зима спостерігалася в 50-х роках XIX століття. З даними американських експертів згоден і колега з Німеччини, Домінік Юнг. За його словами, морози затягнуться і перші ознаки тепла варто очікувати не раніше другої декади квітня.

Українські фахівці, як і експерти Гідрометцентру Росії, погодні страшилки американських колег сприймають скептично. «На такий великий термін прогнози не роблять, заявив Анатолій Прокопенко, заступник директора Укргідрометцентру, і мало хто з цим посперечається. Так, в окремих районах обов'язково будуть більш суворі показники, ніж зазвичай, в інших – напрочуд м'які. Такі аномалії бувають щороку». В Українському науково-дослідному метеорологічному інституті прогнозують, що зима-2013/2014 буде в межах норми – і не холоднішою, ніж попередні.

Позначки: