Amnesty International вимагає від влади Росії звільнення активістів Greenpeace

25 Вересня 2013, 15:08

"Звинувачення Greenpeace у піратстві не мають ніяких реальних чи юридичних підстав. Такі необережні серйозні звинувачення зі сторони російської влади можуть привести до дуже шкідливих наслідків", – підкреслила виконавчий директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур.

Як повідомляється Міністерством внутрішніх справ України, серед затриманих активістів є один громадянин України. 

«Влада Росії, відома переслідуванням активістів, повинна звільнити активістів Greenpeace під заставу, надавши їм повний доступ до адвокатів до початку судового розгляду», – наголосила Мазур.

Як повідомлялось, раніше Директор програм для Європи та Центральної Азії Amnesty International Джон Далгусен заявляв, що беззбройні активісти абсолютно очевидно не можуть бути піратами.

25 вересня активістів Greenpeace, затриманих російськими прикордонниками у Печорському морі, доправили у слідчі ізолятори Мурманська та області.

24 вересня слідчий комітет Росії (СКР) порушив кримінальну справу за статтею «піратство» у зв’язку зі спробою проникнення екологів Greenpeace на нафтову платформу у Печорському морі.

Офіційний представник СКР Владімір Маркін заявив, що ця акція загрожувала суверенітету Росії й екологічній безпеці регіону, а тому всі її учасники будуть притягнуті до кримінальної відповідальності, незалежно від громадянства.

Раніше ФСБ Росії не виключала, що затриманих на борту криголама Arctic Sunrise екологів звинуватять у тероризмі, оскільки, коли надувні човни грінпісівців наблизилися до платформи, «газпромівці» помітили на одному з них предмет, що нагадував вибуховий пристрій.

Нагадаємо, 19 вересня міжнародна група екологів намагалася провести акцію протесту проти видобування нафти на Арктичному шельфі – на нафтовій платформі в Печорському морі. Пізніше їхній корабель «Арктік Санрайз» взяли штурмом російські прикордонники, які вирішили конвоювати судно до Мурманська.

Всього прикордонники затримали 30 осіб, серед них є і громадянин України. Станом на 24 вересня, за даними українського МЗС, вийти на зв'язок з українцем не вдалося.