У Донецьку знову протестують проти видобутку сланцевого газу

23 Вересня 2013, 08:30

Люди тримали зелені прапори, несли плакати: "Україна+фрекинг = пекло", "Ні сланцевому Освенциму" та інші. Таким чином жителі Донецька підтримали всесвітню акцію боротьби з фрекингом (методом видобутку за допомогою гідророзриву – Ред.).

Учасники ходи критикували операційну угоду з компанією Shell, який 12 вересня підписав прем'єр Микола Азаров, згідно з яким вже наступного року планується отримати перший сланцевий газ на території Донецької та Харківської областей.

Борці з фрекингом вважають, що угода з Shell призведе до екологічної катастрофи та зраджує національні інтереси.

Дорогою протестуючі робили зупинки. Роздавали інформаційні листи та закликали перехожих не бути байдужими.

«Не випадково візит Азарова у Нідерланди не висвітлювався. У Великобританії і Голландії проходять багатотисячні акції протесту. Президент компанії Shell заявив, що взаємодія з Європою буде важкою і тривалою – там висока щільність населення і передбачені дуже великі екологічні виплати. У нас же щільність населення вища за Європу, компенсації не передбачені, але отримати дозвільну документацію не важко. У договорі з Shell екологічні виплати не передбачені взагалі. А на випадок аварії передбачена першочергова евакуація іноземного персоналу. От як до нас відносяться – як до колонії! На сайті Shell висять хвалебні статті про те, що біля Біляєвської вишки (в Харківській області) Shell відремонтувала опалювання в школі. Але це намисто для аборигенів! Копійки, які нам вихваляють як манну небесну! Соромно за нашу державу», – розповіла активістка Діана Коваленко

За словами активістки Ганни Федчук, українські вчені проти фрекинга, але найбільше мені сподобалися наступні слова: "Скрізь є атомні станції, а Чорнобиль стався саме у нас".

«Чиновники заспокоюють: "Ліс рубають – тріски летять". Але "тріски" – це хворі діти. Я пропоную чиновникам пожити у відділенні онкогематології, для якого ми збираємо пожертвування, і подивитися в очі вмираючих дітей і мам, яким доводиться шукати 7 тисяч гривен на одну ампулу для хіміотерапії. Життя наших дітей – ось що нас хвилює!», – заявила Федчук.

Донецькі борці з фрекингом дистанціюються від політичних партій. Вони познайомилися за допомогою соціальних мереж і об'єдналися за принципом необхідності захистити довкілля.

22 вересня подібні акції протесту пройшли в США, Великобританії та в інших країнах. Донеччани налагодили контакт із зарубіжними активістами. З'ясували, що в США зараз добувають сланцевий газ в 300 тисячах свердловин, але найближчі території перетворилися на "місячний пейзаж" та число протестуючих зростає.

«В США є тисячі потерпілих, яким виплачують компенсації. Інформація про цих людей засекречена», – запевняє Федчук.

Активісти також розповіли, що напередодні ходи її намагалися зірвати невідомі. Впродовж декількох днів активісти та члени їх родин отримували анонімні погрози. Дзвінки надходили з одних і тих же телефонних номерів. Ініціативна група звернулася із заявою в органи внутрішніх справ.

Раніше Shell заявляла, що видобуток нетрадиційного газу на території Харківської та Донецької областей не спричинить забруднення ґрунтових вод.

Згодом віце-президент компанії Shell в Україні Грехем Тайлі заявив, що видобуток газу не розпочнеться доти, доки не будуть проведені екологічні дослідження.

Нагадаємо, 24 січня у Давосі було підписано угоду між компанією Shell і "Надра Юзівська" про розподіл продукції від видобутку сланцевого газу в Харківській і Донецькій областях на Юзівській ділянці.

Протягом наступних 5 років компанія Shell планує виконувати на цій території геологорозвідувальні роботи.

У той час на Донеччині та Харківщині відбулася низка протестів проти видобутку сланцевого газу.

Читайте також: Найактивніше проти сланцевого газу виступають екологи і місцеві депутати, а політики – вагаються