Яценюк радить Рибаку довести свою турботу про киян і 17 вересня проголосувати за вибори у столиці

16 Вересня 2013, 14:00

"Пане голово, ми уважно вивчаємо всі ваші інтерв'ю. Я із великим задоволенням вас слухаю. Нещодавно був приємно здивований тим, що ви турбуєтесь про місто Київ. Ви сказали, що ні влада, ні опозиція не хочуть виборів в Києві, а ви як людина яка представляє більшість у Верховній Раді і за слова відповідаєте, могли б поставити завтра першим питанням постанову про вибори мера Києва. Якщо ми домовимося про призначення цих виборів на 15 грудня тоді конституційна більшість проголосує за проведення виборів по всіх обласних центрах, а також в Києві. Тоді ми доведемо, що не тільки на словах, але й на ділі відстоюємо місцеве самоврядування", – зауважив він.

Яценюк також висловив задоволення щодо того, що парламенту вдалося призначити вибори на проблемних округах.

"Але в нас є факти позбавлення депутатів мандатів, тому проведення виборів по інших округах не відповідає закону. Центральна виборча комісія не має повноважень щодо оголошення таких виборів", – наголосив Яценюк.

Він нагадав, що ті депутати, яких позбавили мандатів через суд звернулися до Європейського суду з прав людини.

Яценюк також підкреслив, що вибори на їхніх округах мають бути проведенні тільки у разі негативного рішення Євросуду.

Як повідомлялось, нещодавно Володимир Рибак в інтерв’ю «5 каналу» заявив, що парламентська більшість і опозиціонери "не надто піднімають" питання виборів у Києві.

27 серпня фракція «Батьківщина» пропонувала Верховній Раді призначити позачергові вибори Київського міського голови на 10 листопада. У Партії регіонів запевнили, що питання призначення дати виборів у Києві розглядатиметься депутатами серед перших після початку роботи нової сесії парламенту.

9 серпня Окружний адміністративний суд Києва визнав діяльність Київської міської ради законною. Таке рішення було прийняте під час засідання з розгляду позову Київської міської організації партії "Батьківщина" про визнання незаконним та про скасування розпорядження заступника Київської міськради, секретаря Київради Галини Гереги щодо проведення сесії 11 липня.

Нагадаємо, 29 травня Конституційний Суд постановив, що вибори в Києві повинні проводитися одночасно з місцевими виборами у жовтні 2015 року. Ініціатором звернення до КС виступила Партія регіонів, яка відмовлялася голосувати у Верховній Раді за призначення виборів у столиці до висновків суду.

Опозиція вважає діяльність столичної ради й голови Київської міськдержадміністрації незаконною від 2 червня та наполягає на проведенні позачергових виборів.