Захист Тимошенко готує чергове звернення до Євросуду

10 Вересня 2013, 09:15

Вчора в партії " Батьківщина" заявили , що ініціюють повторне розслідування події 20 квітня 2012 року в Качанівської колонії, пише «КоммерсантЪ-Украина».

У зв'язку з новими обставинами, що відкрилися сім'я Тимошенко має намір знову звернутися до прокуратури. "Ми вимагаємо , щоб люди , які були причетні до цього насильству , були покарані" , – заявила донька екс -прем'єра. Одночасно, за її словами , здійснюється підготовка скарги до Європейського суду з прав людини, де йтиметься про епізод 20 квітня і про порушення лікарської таємниці.

Євгенія Тимошенко та захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко відмовилися пояснити, як юридично оформлять звернення до ЄСПЛ – чи йдеться про нову скаргу, чи про додаткову інформацію до вже розглянутої Тим часом домогтися успіху в Страсбурзі буде непросто, адже раніше в рамках першого рішення у справі Тимошенко ЄСПЛ відмовив екс-прем'єру у скарзі про її побиття.

Валентина Теличенко , що спеціалізується на захисті інтересів українців у ЄСПЛ , скептично оцінює перспективи екс-прем'єра. "Рішення ЄСПЛ, прийняте раніше, вже неможливо змінити. Теоретично захист може подати нову скаргу, але у Страсбурзі немає практики повторного розгляду справ за епізодами, які розглядалися судом раніше", – пояснила Теличенко.

Слід зазначити , що підставою для відмови ЄСПЛ за колишньою скаргою Юлії Тимошенко стало те, що екс -прем'єр відмовилася від огляду судмедекспертами . Це, на думку Страсбурзького суду, яке не дозволило державі виконати свої функції і, таким чином, позбавило Юлію Тимошенко права звинувачувати Україну в порушенні Європейської конвенції з прав людини. Ця обставина не змінилася після звіту КПП, тому навіть у разі, якщо ЄСПЛ прийме до розгляду нову скаргу пані Тимошенко, суд у підсумку може відмовити в її задоволенні на тих же підставах.

Нагадаємо, 5 вересня Комітет із запобігання катувань Ради Європи оприлюднив звіт про візит своєї місії в Україну наприкінці 2012 року, що став першим документальним підтвердженням факту активного опору Юлії Тимошенко транспортуванню її до лікарні Укрзалізниці, та намагання влади «зам'яти» розслідування її заяв про побиття. Українська сторона у листуванні з комітетом не надала аргументів, що виправдали б ці дії.

Державна пенітенціарна служба у відповідь на звіт зазначила, що питання про застосування фізичної сили з боку персоналу до Тимошенко було предметом розгляду в Євросуді з прав людини, який "констатував відсутність порушення статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (заборона катування або нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження або покаранню) стосовно стверджуваного побиття Тимошенко".

Як відомо, Тимошенко заявила, що її побили під час перевезення з Качанівської колонії в ЦКЛ «Укрзалізниці» 20 квітня минулого року.

З відповідною заявою вона звернулася до прокуратури Харківської області. Згодом прокурор Геннадій Тюрін пояснив, що після перевірки факти, викладені в її заяві про фізичний вплив під час переведення з колонії до лікарні, не підтвердились, тому в порушенні кримінальної справи було відмовлено.

25 квітня на той момент омбутсмен Ніна Карпачова після зустрічі з Тимошенко підтвердила наявність тілесних ушкоджень в екс-прем'єра, про що йшлося в її експертному висновку. Крім цього, вона продемонстувала фото гематом екс-прем'єра. Однак, Генпрокуратура обвинуватила Карпачову в підробці висновку.