Німеччина підтримала позицію США щодо Сирії

7 Вересня 2013, 21:25

"Канцлер ФРН Ангела Меркель і я вирішили підтримати спільну заяву", – зазначив Вестервелле.

Відмова Німеччини підписати заяву на саміті G20 у Санкт-Петербурзі викликала великий розголос.

Офіційний Берлін обґрунтував це бажанням спочатку досягнути внутрішньоєвропейського консенсусу, тоді як інші великі європейські країни Великобританія, Франція, Італія та Іспанія, за твердженням американської сторони, поставили свої підписи одразу.

Як відомо, 7 вересня міністри закордонних справ ЄС закликали до "чіткої та сильної відповіді" на застосування хімічної зброї 21 серпня поблизу Дамаска.  

Канцлер ФРН Анґела Меркель заявила, що "сигнал об'єднаної у своїй позиції щодо цього жахливого конфлікту Європи має безцінне значення".

Однак країни ЄС не змогли сформулювати свою позицію щодо підтримки або непідтримки військового втручання США та Франції.

31 серпня президент США Барак Обама прийняв рішення застосувати військову силу проти Сирії, але з відтермінуванням дати удару. Обама заявив, що має намір домагатися схвалення Конгресу для нанесення удару по Сирії. Питання винесуть на голосування 11 вересня.

Десять країн «Великої 20» під час саміту в Санкт-Петербурзі заявили, що підтримують позицію США щодо необхідності військового втручання до Сирії. 

 В той же час президент РФ Владімір Путін  заявив, що в разі нанесення по Сирії військового удару Росія продовжуватиме надавати Дамаску допомогу шляхом поставок зброї і співробітництва в економічній сфері.