Експерт: політичний розкол Партії регіонів розпочнеться з Верховної Ради

3 Вересня 2013, 16:37

«Поки Янукович – член Партії регіонів, вона не розвалюватиметься. Однак, час великих партій проходить. Пригадайте, в якому складному становищі була «Наша Україна», коли Ющенко був президентом. Але все "виплило" тільки тоді, коли і він, і його партія все програла. Те ж почнеться і в Партії регіонів. Але причинами цього стануть не проблеми з фінансуванням чи амбіції політиків. Це буде справжній політичний відкол, тобто невелика група – 25-30 депутатів відкрито стане на сторону Кремля, незалежно від того, підпишемо ми угоду про асоціацію чи ні», – вважає Небоженко.

Втім він не виключає, що ця проросійська група депутатів виділятиметься і зараз в парламенті.

«Цей конфлікт буде. І, думаю, що цей розкол буде спочатку у вигляді групи у Верховній Раді, потім з’явиться громадська організація на основі групи парламентаріїв, а потім вона відокремлюватиме свої погляди від ПР і Януковича», – додав Небоженко.

На думку експерта, у партії спробують взяти під контроль проросійську групу депутатів. 

«Не забувайте, що зараз в Партію регіонів вливається мільярдер Новинський, навколо якого вочевидь будуть групуватися прихильники кремлівської лінії», – додав він.

«Однак, думаю, Партія регіонів спробує взяти цю проросійську групу під контроль, тобто призначити свою людину… А якщо з’явиться людина з незалежною позицією, це призведе до дуже серйозних регіональних конфліктів в Партії регіонів. До прикладу, якщо ПР контролюватиме цю проросійську групу (а вона матиме можливість розвитку), то це викличе кризу в партійних організаціях, зокрема в західній Україні. Це буде перший сильний удар по партії, коли політичний актив ПР на Заході відкрито поставить питання про розмежування від проросійської групи», – підсумував експерт.

Нагадаємо, на думку експертів, у Партії регіонів гострих внутрішніх напружень ще більше, ніж в опозиції, але у регіоналів вистачає глузду їх не демонструвати.

Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заперечив, що з фракції може вийти частина депутатів через підтримку ПР євроінтеграційного курсу України.