Радник Ердогана: Напад Асада на Туреччину став би його суїцидом

3 Вересня 2013, 14:20

Туреччина має найдовший (910 км) кордон із Сирією. Після початку громадянської війни приймає майже півмільйона сирійських біженців. Крім того, це країна-член НАТО, що могла б бути одним із перших об’єктів нападу Сирії у разі початку військових ударів США. Хоч така небезпека є, Ялчин Акдоган вважає такий сценарій  малоймовірним.

«Напад Асада на Туреччину був би божевіллям чи суїцидом, тому що це означало б напад на країну-члена НАТО. Туреччина має силу сама себе захищати», – сказав Акдоган.

Він також додав, що нинішній парламентський мандат дозволяє збройним силам Туреччини проводити військові операції за межами країни.

Після початку громадянської війни у Сирії у 2011 році, Туреччина вимагала від НАТО захисту її кордону із Сирією. У відповідь на це країни НАТО – США, Німеччина та Нідерланди – надіслали шість батарей комплексів протиповітряної оборони Patriot, аби зміцнити повітряний захист Туреччини та заспокоїти її страхи можливих атак балістичними ракетами із хімічними речовинами з боку Сирії.

Як стверджує Today’s Zaman, 2 вересня прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Ердоган зустрівся із турецькими військовими командирами, аби обговорити ситуацію у Сирії та можливу військову інтервенцію до цієї країни. Журналісти припускають, що на зустрічі обговорювалася  військова готовність Туреччини до цієї інтервенції.