Обама заявив про можливість “стриманої військової операції” проти Сирії

31 Серпня 2013, 13:30

Місія інспекторів ООН у Дамаску тривала чотири дні. За словами генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, на підготовку остаточної версії їхнього звіту інспекторам може знадобитися два тижні.

Їхнє відбуття з Сирії усуває як практичні, так і політичні перешкоди для проведення під егідою США військової операції проти Сирії, вважає кореспондент ВВС у Бейруті Кевін Конноллі.

За його словами, будь-яка атака, яка наразила б їх на небезпеку та проведена до кінця їхньої роботи, була б немислимою та передчасною.

Ключовий союзник Сирії Росія попередила, що "будь-які односторонні дії в обхід санкції Ради Безпеки ООН" будуть "прямим порушенням норм міжнародного права".

Президент Сирії Башар Асад заявив, що його країна захищатиме себе від будь-яких західних актів агресії.

Президент Франції Франсуа Олланд підтвердив свою підтримку позиції США.

Нагадаємо, що раніше президент США Барак Обама заявив, що ймовірний хімічний напад у передмісті Дамаску є "викликом світові" та загрожує "інтересам національної безпеки" Штатів.

"Ми не можемо прийняти світ, у якому жінок, дітей та мирних жителів масово отруюють газом", – заявив він.

Американський лідер наголосив, що Вашингтон "розглядає можливість стриманої військової операції", яка виключатиме наземну військову кампанію та не носитиме довгостроковий характер.

Коментарі Обами прозвучали невдовзі після того, як державний секретар Джон Керрі оприлюднив засекречені дані американської розвідки про застосування хімічної зброї.

Читайте також: Війна в Сирії: 70 тис жертв, $1,2 млрд допомоги і міжнародний конфлікт щодо військового втручання