Посол США вважає, що Україна може стати європейським енергетичним хабом

30 Серпня 2013, 17:02

«Ми сподіваємось, що видобуток сланцевого газу зможе стати гарним механізмом, який принесе Україні економічний приріст і відкриє нові можливості. І також ми сподіваємося, що це стане певним каталізатором, який допоможе реформувати енергетичний ринок з тим, щоб Україна стала енергетичним хабом у Європі», – сказав Пайєтт.

У свою чергу Азаров зазначив, що наша країна зацікавлена у енергетичній співпраці з США і Уряд зробить все можливе для того, аби якомога швидше американські компанії ExxonMobil і Chevron розпочали видобуток сланцевого газу в Україні.

«Ми надаємо надзвичайно велике значення нашим відносинам з США у галузі енергетичної безпеки. Ми уклали угоди з вашими компаніями ExxonMobil і Chevron і сподіваємося, що всі попередні процедури пройдуть досить швидко і інвестори перейдуть до розробки наших родовищ сланцевого газу. Ви можете бути впевнені в тому, що Уряд зробить усе необхідне для того, аби розробка родовищ розпочалася якомога швидше», – запевнив Азаров.

Як повідомлялось, 20 серпня Івано-Франківська обласна рада не проголосувала за проект угоди з компанією Chevron і товариством з обмеженою відповідальністю «Надра Олеська» про видобуток сланцевого газу в межах Олеського родовища.

При цьому депутати вирішили не закривати розгляд цього питання, а протокольно доручили голові Івано-Франківської облради звернутися до Кабміну з пропозицією вивчити напрацьовані робочою групою, створеною при облраді, пропозиції до проекту угоди, внести до нього відповідні зміни і знову направити на розгляд облради.

В уряді допускають, що проект угоди про розподіл продукції з компанією Chevron і ТОВ «Надра Олеська» може затвердити Верхона Рада.

Нагадаємо, Компанія Chevron має намір провести розвідувальне буріння на Олеській площі, що в Івано-Франківській та Львівській областях, протягом п'яти років. Прогнозні ресурси площі оцінюються у 3 трильйони кубічних метрів газу.