2012-ий очима влади: новий КПК, відсутність запозичень і економічна стабільність

25 Грудня 2012, 18:40

Олександр Єфремов (лідер фракції Партії регіонів, член Комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради)

Хіба по телефону всі досягнення назвеш…

Якщо коротко, то найголовніше – прийняття системних документів, які називаються кодексами. В результаті цього ми зробили крок вперед і ті законодавчі акти, які не приймалися впродовж 20 років, втілилися в законах.

Я не можу виділити один (найважливіший – Ред.) законопроект, тому що держава живе не в одному законі, а в законодавчому полі. І кожен закон, який приймається, займає свою нішу. Якщо якогось одного закону немає, то виходить невишикуване суспільство, тому виділити один закон, не зачіпаючи інші, це буде неправильно.

На прохання Тиждень.ua назвати кілька важливих законопроектів, які ВР прийняла 2012 року, Єфремов відповів:

Дякую. На все добре.

Спірідон Кілінкаров (фракція Комуністичної партії, голова Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики)

Я думаю, що в країні, яка переживає глибокий економічну кризу говорити про досягнення навряд чи доводиться. А якщо говорити про найяскравішу події цього року, то це все-таки виборча кампанія і те, що люди зробили свій вибір. Я дуже сподываюся, що новообрані депутати, в тому числі і мажоритарники, які заручилися голосами виборців, будуть все-таки працювати в інтересах країни, а не в своїх інтересах чи інтересах фінансово-промислових груп. Це основна проблема України. У нас на жаль в країні політика і бізнес настільки пересікаються, що важко певним чином всередині парламенту приймати рішення, які би йшли на благо виключно українського народу.

Якщо говорити про резонансні законопроекти, які були прийняті, то, на жаль, в позитивному плані говорити нема про що. А те, що стосується загалом резонансних законопроектів, звичайно, це пенсійна та судова реформа. В принципі, вони не вирішили тих проблем, які повинні були вирішити. Я думаю, що сформованому уряду потрібно більш відповідально підходити до цих питань. І якщо приймаються такі непопулярні заходи, то вони повинні мати короткотерміновий характер для вирішення дуже складних економічних проблем. Але поки я  не можу сказати, що таке бачення всередині Кабміну є чи є певна програма дій, яка могла би дати надію, що ці проблеми будуть швидко подолані.

Думаю перший рік роботи – 2013 рік – дуже непростий для нашої країни. І він покаже, наскільки правильним був вибір українського народу і наскільки об’єктивно готові працювати депутати, які під час виборчої кампанії говорили про підвищення добробуту людей, вирішення чималої кількості питань, з якими до них зверталися виборці.

Читайте також: Депутати запланували в Новий рік мову, «жидів», Тимошенко та власні пенсії

Володимир Олійник (фракція Партії регіонів, заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності)

На мій погляд, перш за все, варто робити аналіз (досягнень у 2012 році – Ред.) у порівняні з іншими країнами. Нам таки вдалося утримати непогані показники в економіці – це нульова інфляція (а рівень її виріс навіть у Європі), це і приріст виробництва, хоч і невеличкий – на 3%, але в Європі спостерігається тенденція до падіння. Безперечно досягненням була стабільна робота всіх гілок влади. Якщо брати в законодавчому плані, то прийняті дуже важливі рішення, які носять, на мій, погляд системний і реформаторський характер. Це, зокрема, прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу, Митного кодексу, закону про адвокатуру і внесення серйозних змін до закону про прокуратуру. Вони практично виконали взяті зобов’язання перед Радою Європи. Якщо говорити про соціальні стандарти, так, вони піднімалися не дуже швидкими темпами і не в тих розмірах, які б задовольняли громадян, але на відміну від Європи вони не врізались. Україна в принципі прожила (рік – Ред.) без зовнішніх запозичень, оскільки ми не брали кредитів Міжнародного валютного фонду. І все таки ми прожили цей рік з такими показниками, які дають всі підстави говорити, що 2013 рік буде непростий, але все таки рік, який дасть нам початок розвитку економіки. І на наступний рік ми заклали, наприклад, зниження податку на прибуток, зокрема, з 21% до 19%.

Якщо виділяти один зі знакових (документів, які ВР ухвалила у 2012 році – Ред.), то це новий Кримінально-процесуальний кодекс, який визнали не тільки в Україні, а й в Європі. Це ті зобов’язання, які протягом 10 років не виконувалися. Сюди ж можна віднести і Митний кодекс, тому що Європа сказала, що він був прийнятий відповідно до європейських стандартів. Питання тепер у дотриманні законів, але самі правила – дуже прогресивні.

Якщо говорити про плани на 2013 рік, то основні чинники, які впливають на розвиток економіки, хоча швидше гальмують його, – це безперечно боротьба з корупцією. Крім цього, треба знижувати ставки податків і змінювати їх кількість. Наше завдання з 23 податків дійти до 9. Але треба максимально знизити тиск на бізнес. По-третє, це реформування органів кримінальної юстиції.

Робота Ради (у 2013 році – Ред.) буде результативною. Справа в тому, що є більшість, якщо більшість буде приймати рішення, то тим, хто збоку, буде соромно дивитися на те, що суспільством сприймається, а вони участі не беруть. Виграє не той, хто буде битися в парламенті, бо для цього існує інший вид спорту і інші площадки. А виграє той, хто вноситиме кращі пропозиції для розвитку суспільства. От змагання інтелектуальне і покаже, хто чого вартий і для чого прийшов в парламент.

Читайте також: 2012-й очима опозиції: це початок кінця диктатури