2011 року фракція БЮТ втратила 11 депутатів

6 Січня 2012, 18:32

У 2011 році із БЮТ вийшло 11 народних депутатів, із НУНС – 6, із Партії регіонів – 1, а із КПУ, Народної партії та фракції «Реформи заради майбутнього» – жодного.

Першим цього року із БЮТБ вийшов Станіслав Березкін – 1 березня. У цей же день він приєднався до фракції «регіоналів». Варто зазначити, що у парламент він прийшов лише 15 лютого 2011 року, замість Олега Бабаєва, який був обраний мером міста Кременчук (Полтавська область).

Також із БЮТ до Партії регіонів у березні перейшли обрані за списком БЮТБ депутати Антон Яценко та Віктор Павленко.

1 лютого бютівець Павло Мовчан вийшов з БЮТБ, і 16 січня приєднався до новоствореної групи «Реформи заради майбутнього» у Раді.

У той же день, 1 лютого, четверо депутатів БЮТБ стали позафракційними – Руслан Богдан, Дмитро Ветвицький, Іван Куровський та Анатолій Семинога. 7 вересня у позафракційні депутати перейшла також Анжеліка Лабунська, 18 жовтня – Руслан Зозуля, а 23 грудня – Роман Забзалюк.

Зазначимо, що у 2011 році до фракції Партії регіонів приєдналися екс-бютівці Микола Баграєв, Степан Глусь (у березні), Володимир Скубенко (у квітні), Євген Сігал (у травні) і Таріел Васадзе (у вересні), які були виключені із фракції на початку грудня 2010 року за голосування за нову редакцію Податкового кодексу. Ще один екс-бютівець Петро Гасюк, виключений тоді ж, у лютому 2011 року приєднався до групи «Реформи заради майбутнього».

Крім того, у лютому та березні до Партії регіонів приєдналися колишні бютівці Віталій Барвіненко, Юрій Полунєєв та Олександр Фельдман. Вони були виключені з фракції БЮТ ще 21 вересня 2010 року.

Таким чином у 2011 році 8 бютівців приєдналися до Партії регіонів, 7 – стали позафракційними, і один вийшов із фракції, щоб із ще 16 екс-бютівцями, 2 екс-нунсівцями та одним екс-регіоналом створити нову фракцію в Раді.

Крім того, замість депутата від фракції БЮТ Володимира Полохала, який помер 23 вересня, в Раду прийшов Юрій Ганущак.

У 2011 році із фракції НУНС до Партії регіонів перейшло двоє народних депутатів – Юрій Бут (у березні) та Валерій Борисов (у червні). Крім того, у лютому двоє депутатів вийшли із НУНС, щоб приєднатися до групи «Реформи заради майбутнього» – Олександр Бобильов та Іван Плющ.

Також у 2011 році двоє депутатів НУНС перейшли у позафракційні – Олександр Омельченко (у жовтні) та Едуард Зейналов (у грудні).

У Народній партії у 2011 році помінявся лише один депутат: замість Олега Поліщука, який склав мандат 21 жовтня, у Раду 1 листопада прийшов Василь Черній. А у комуністів замість Ігоря Калєтніка, який очолив Державну митну службу, до Ради прийшов Володимир Лещенко.

У той же час із Партії регіонів 19 грудня 2011 року вийшов депутат Олександр Шепелев, який став позафракційним. Як відомо, Шепелев був обраний до парламенту за списками БЮТ, однак у вересні 2010 року він був виключений із фракції разом із 27 іншими бютівцями «за співпрацю із більшістю». У жовтні 2010 року він став членом фракції Партії регіонів.

Поза тим у фракції ПР відбулися лише перестановки. Так, повноважень у 2011 році позбавили депутатів-сумісників: Володимира Демішкана (очолив «Укравтодор»), Миколи Джиги (став головою Вінницької ОДА), Григорія Ілляшова (голова Служби зовнішньої розвідки), Миколи Злочевського (міністр охорони природного середовища), Леоніда Фесенка (суддя Вищого спеціалізованого суду), Дмитра Саламатіна (гендиректор ДП «Укроборонпром»), Олексія Боярчука (мер Ялти) та Володимира Козака (очолив «Укрзалізницю»). Крім того, у квітні загинув у ДТП «регіонал» Микола Лісін.

Замість них фракцію ПР поповнили Сергій Андрос, Анатолій Степаненко, Володимир Литвинов, Василь Євтухов, Павло Солтус, Ігор Зварич, Олена Нетецька, Сергій Пачесюк і Сергій Баранов-Мохорт.

Таким чином, фракція Партії регіонів у Верховній Раді станом на 29 грудня 2011 року налічує 192 народних депутати, фракція БЮТБ – 102, фракція НУНС – 65, фракція Компартії – 25, фракція Народної Партії – 20, група «Реформи заради майбутнього» – 20, та депутати, які не входять до складу жодної фракції чи групи – 26.

Відзначимо, що після позачергових парламентських виборів у 2007 році до парламенту пройшло 175 депутатів від Партії регіонів, 156 – від Блоку Юлії Тимошенко.